Ταΰγετος – Επιβλητικός και ωραίος

1286{icon} {views}

Επιβλητικός και ωραίος ο Ταΰγετος, το “αρσενικό βουνό”, όπως τον έχει αποκαλέσει η συγγραφική πένα, καλύπτει με τη μεγαλοπρέπειά του τη δυτική Λακωνία, συνθέτοντας προς το νότο, ως το ακρωτήριο Ταίναρο, τα ανεπανάληπτα τοπία της Μάνης – τα παραδοσιακά μονοπάτια του, λένε μάλιστα οι γνώστες, είναι ο καλύτερος τρόπος για τη γνωριμία με τους ανθρώπους και τα μνημεία της.

 

Σπάρτη – Μυστράς – Ταΰγετος

Η ψηλότερη κορυφή του, ο Προφήτης Ηλίας, στα 2.407μ., είναι και η ψηλότερη κορυφή σε όλη την Πελοπόννησο.

 

Παλαιά Εθνική Οδός Σπάρτης – Καλαμάτας

 

Σύνορο της Λακωνίας με τη Μεσσηνία, χαμηλώνει στον αυχένα της Αρεόπολης και υψώνεται πάλι στον Κάτω Ταϋγετο, τον σκληροτράχηλο Σαγιά της Μέσα Μάνης, με την ψηλότερη κορυφή του στα 1.214μ.

Σε όλη της την έκταση, από το βορρά στα όρια με την Αρκαδία ως το κέντρο της πάνω από τη Σπάρτη, αλλά και στις νότιες προεκτάσεις της, η οροσειρά του Ταϋγετου αποκαλύπτει σε κάθε βήμα περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Καλά διατηρημένα καλντερίμια, όπως αυτό που οδηγεί στον οικισμό της Αναβρυτής, συνδυάζουν την εύκολη πρόσβαση με την περιήγηση στο θαυμάσιο περιβάλλον. Τα μεγάλα φαράγγια προσελκύουν κάθε καλοκαίρι πλήθος πεζοπόρους, αλλά και ορειβάτες, καθώς η διάσχισή τους προσφέρει πολλές συγκινήσεις σε αθλητικές δραστηριότητες στην άγρια ορεινή φύση.

 

Σπάρτη

 

Η Σπάρτη απλώνεται μεταξύ των δύο μεγάλων ορεινών όγκων, του Ταΰγετου και του Πάρνωνα.  Τόπος εύφορος κι ευλογημένος, μια πλούσια πεδιάδα με αρωματικά περιβόλια και τον ποταμό Ευρώτα να την αγκαλιάζει.

 

Τόριζα

 

Η χειμερινή ανάβαση στην κορυφή περιλαμβάνεται στα ετήσια προγράμματα όλων των ορειβατικών συλλόγων στον Ταϋγετο, άλλωστε, έχουν πραγματοποιηθεί και πανελλήνιες ορειβατικές συγκεντρώσεις.

 

Γεωργίτση

 

Μυστράς στους πρόποδες του Ταΰγετου

Ο αρχαιολογικός χώρος απλώνεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου, σε έναν λόφο με έντονη κλίση και φυσικό οχυρωματικό χαρακτήρα. Από τις δύο εισόδους του, η πρώτη στα νότια μοιάζει η πιο δημοφιλής. Όποιος θέλει, όμως, να ακολουθήσει τη χρονολογική του εξέλιξη είναι καλύτερα να προτιμήσει τη δεύτερη, που είναι και πιο ξεκούραστη ως κατηφορική. Στο ψηλότερο σημείο χτίστηκε το Κάστρο του Μυζηθρά, το 1249  (έτος ίδρυσης του Μυστρά) από τον Φράγκο πρίγκιπα Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο, που ήθελε να ελέγχει από αυτό όλη την κοιλάδα του Ευρώτα.
Η θέα στην εύφορη κοιλάδα είναι  πολύ όμορφη από κάθε σημείο της καστροπολιτείας.

 

 

Μυστράς
Μυστράς

 

Μυστράς

Από τα Βόρεια έως και τα Νότια με κέντρο την Σπάρτη ο Ταΰγετος έχει απέραντες ομορφιές και πολλά ορεινά χωριά όπως και το Καστόρι που είναι ένα καταπράσινο ορεινό χωριό , σε υψόμετρο 500 μέτρων, που εκτείνεται στην ανατολική πλευρά του Βόρειου Ταϋγέτου και απέχει 17 χιλιόμετρα από την Σπάρτη (20 λεπτά) και 225 χιλιόμετρα από την Αθήνα (περίπου 3 ώρες) .

Επίσης άλλα σημαντικά χωριά είναι ο Λογκανίκος , το Γεωργίτση , η Πελλάνα (Βόρεια του Ταΰγετου και κοντά στο Καστόρι) , στα Νότιο η Τόριζα , Άρνα , Ά.Νικόλαος και η περιοχή της Μάνης.

 

Καστόρι

 

Καστόρι

 

Τρύπη. Παλαιά Εθνική Οδός Σπάρτης – Καλαμάτας

 

Παλαιά Εθνική Οδός Σπάρτης – Καλαμάτας

 

 

πηγές : gtp.gr
www.kathimerini.gr

φωτογραφίες Αλέξανδρος Μπουγάδης

 

You may also like

Κοινοποίηση: