Επικαιρότητα.

Τεκμήρια ελεύθερων επαγγελματιών: ολοταχώς στο παρελθόν

 

Η προωθούμενη τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών αποτελεί την πρώτη ουσιαστική ανακολουθία της σημερινής κυβέρνησης. Τίποτα σχετικό δεν υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμά της. Αντιθέτως, η μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση λοιδορήθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά την προεκλογική περίοδο για «κρυφή» ή «φορολατρική», αντίστοιχα, ατζέντα.

Τελικά, όμως, μήπως η κυβέρνηση έχει δίκαιο; Υπάρχει φοροδιαφυγή στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών; Προφανώς και υπάρχει. Ίσως όχι τόσο μεγάλη όσο πιστεύει. Για παράδειγμα το εισόδημα των μαχόμενων δικηγόρων φορολογείται σε μεγάλο βαθμό στην πηγή μέσω της παρακράτησης στα γραμμάτια προείσπραξης που υποχρεωτικά συνοδεύουν κάθε παράσταση δικηγόρου ενώπιον δικαστικού σχηματισμού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δικηγόροι το 2022 προκατέβαλαν (μέσω των ανωτέρω γραμματίων) 30.040.525€ για φόρο εισοδήματος, 42.391.509€ για ασφαλιστικές εισφορές και 48.908.146€ για ΦΠΑ.

Εφόσον, όμως, συμφωνούμε ότι υπάρχει φοροδιαφυγή (μικρή ή μεγάλη, υπάρχει) στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών και εν γένει των αυτοαπασχολούμενων γιατί να μην γίνει δεκτός ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης; Για πολλούς λόγους.

Πρώτα πρώτα, γιατί είναι κοινωνικά άδικος. Δίνει έμφαση στην αύξηση της φορολόγησης των μικρών και μεσαίων στρωμάτων δίχως να εξετάζει την πραγματική φοροδοτική ικανότητά τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα ζευγάρια ελευθέρων επαγγελματιών κινδυνεύουν με διπλή υπερφορολόγηση (στις περιπτώσεις που ένας τιμολογεί και ο άλλος υποβοηθάει), δεν προσμετράται το εισόδημα από τη μίσθωση ακινήτων, ενώ αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο ατομικές επιχειρήσεις που βίωσαν έκτακτα γεγονότα (λχ πλημμύρα, πυρκαγιά ή καταστήματα που μειώθηκε ουσιαστικά η πελατεία τους λόγω της εκτέλεσης έργων Μετρό ή άλλων δημοσίων έργων που εμπόδισαν την πρόσβαση του καταναλωτικού κοινού).

Του Αργύρη Αργυριάδη
Δικηγόρου – Φορολογικού Συμβούλου
www.alf.gr

***

You may also like

Κοινοποίηση: