ΟμορφιάΥγεία

Τι πρέπει να προσέξετε για το κρυολόγημα.

262867d8d32fab9c19ff2afb7f88fc7a_lΥγρά μάτια, μύτη που έχει αρχίζει να στάζει, βήχας, «γαργάλημα» στο λαιμό: Τα κλασικά συμπτώματα ότι το κρυολόγημα είναι προ των πυλών.

 

 

 

 

Δείτε μερικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε ώστε να το αποφύγετε, σύμφωνα με το symptoms.webmd.com:

1. Σταματήστε το κάπνισμα. Τα τσιγάρα, αλλά και το παθητικό κάπνισμα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού και να κάνουν χειρότερα τα συμπτώματά σας. Κόψτε το τσιγάρο όσο σας τριγυρνάει το κρυολόγημα κι ακόμα καλύτερα κόψτε το τελείως.

2. Σταματήστε να ζητάτε αντιβιοτικά από τον γιατρό σας. Και επίσης σταματήστε να ψάχνετε στα φάρμακα του σπιτιού σας για παλιότερα αντιβιοτικά. Είναι άχρηστα για τα κρυολογήματα και τη γρίπη.

3.  Σταματήστε να παριστάνετε ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε. Μπορεί να αισθάνεστε πολύ απασχολημένοι για λείψετε από τη δουλειά ή να μη θέλετε να επιβαρύνετε τους συναδέλφους σας, αν όμως έχετε κάτι κολλητικό, θα σας ευχαριστούν για την απουσία σας. Αν έχετε συμπτώματα γρίπης αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες που θα είστε απύρετοι πριν γυρίσετε στη δουλειά.

4. Σταματήστε να αγχώνεστε.  Έρευνες δείχνουν ότι το στρες μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους στους ιούς του κρυολογήματος και επιδεινώνει τα συμπτώματα από τη στιγμή που θα νιώσετε αδιάθετοι. Παράλληλα, μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο σας, τον οποίο χρειάζεται το σώμα για να συνέλθει. Αν αισθάνεστε ότι το κρυολόγημα είναι έτοιμο να σας ρίξει, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε.

5. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε απολυμαντικά χεριών αντί να τα πλένετε με σαπούνι Τα απολυμαντικά χεριών είναι γενικώς αποτελεσματικά, αν περιέχουν τουλάχιστον 60% οινόπνευμα. Αλλά το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι αποτελεσματικότερο στην απομάκρυνση των μικροβίων. Για καλύτερα αποτελέσματα, τρίψτε τα χέρια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

6. Σταματήστε να βασίζεστε υπερβολικά στα φάρμακα. Τα ρινικά σπρέι, αν χρησιμοποιούνται για παραπάνω από μερικές μέρες, σταματούν να επιδρούν και μπορεί μάλιστα να σας «μπουκώσουν» περισσότερο.

7. Σταματήστε τους πολλούς καφέδες. Μπορεί να μπαίνετε στον πειρασμό να «ανεβείτε» με καφεΐνη, αλλά, όταν είστε αδιάθετοι είναι καλύτερα να την αποφεύγετε, όπως και το αλκοόλ, γιατί μπορεί να σας αφυδατώσει. Αντ΄αυτού πιείτε ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ τσάι με μια κουταλιά μέλι. Τα ζεστά αφεψήματα και το μέλι ανακουφίζουν από τον βήχα και τον πονόλαιμο και βοηθούν στον ύπνο. Ποτέ μη δίνετε όμως μέλι σε παιδιά κάτω του ενός έτους.

8. Σταματήστε να αδιαφορείτε για το φαγητό. Μπορεί να μην έχετε ιδιαίτερη όρεξη, αλλά χρειάζεστε πολλά υγρά. Το καλύτερο ενυδατικό και ανακουφιστικό γεύμα είναι η αγαπημένη κοτόσουπα, για την οποία έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. ( www.pontiki.gr)

You may also like

Κοινοποίηση: