Το ιστορικό χωριό Βρέσθενα στον Πάρνωνα
Τα Βρέσθενα βρίσκονται στο ΒΑ άκρο της Λακωνίας, στις δυτικές πλαγιές του όρους Πάρνωνα, σε υψόμετρο 800μ. και απέχουν 25χλμ. από την πρωτεύουσα της Λακωνίας, τη Σπάρτη.
Για την ονομασία τους υπάρχουν πολλές εκδοχές. Οι πιθανότερες είναι να προέρχεται από το όνομα του βασιλιά της Αρχαίας Σπάρτης Ευρυσθένη ή από την Αλβανική λέξη “βρέστε” που σημαίνει αμπέλι, λόγω των πολλών αμπελιών που υπήρχαν όχι μόνο στα Βρέσθενα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Η ιστορία των Βρεσθένων χάνεται στα βάθη του χρόνου. Η παλαιότερη πληροφορία προέρχεται από το “Χρονικό της Μονεμβάσιας”, σύμφωνα με το οποίο, ο τότε Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α΄ Κομνηνός, το 1082μ.Χ., έδωσε στην αρμοδιότητα της Μητρόπολης Λακεδαιμονίας και την Επιτροπή Βρεσθένης. Το χωριό όμως, στη σημερινή του θέση, πρέπει να χτίστηκε αργότερα, ίσως τον 16ο αιώνα.
Τα Βρέσθενα στο παρελθόν γνώρισαν μέρες ακμής. Ο πληθυσμός τους έφθασε ή και ξεπέρασε τους 2000 κατοίκους. Υπήρξε έδρα του Δήμου Οινούντος, που περιελάμβανε όλα τα γύρω χωριά και διέθετε όλες τις Δημόσιες υπηρεσίες.
Προικισμένα με μια σπάνια φυσική ομορφιά, τα Βρέσθενα διαθέτουν πολύ υγιεινό κλίμα. Το τοπίο είναι καταπράσινο, αποτέλεσμα των πολλών νερών που έχει η περιοχή. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι αποτελούν ιδανικό τοπίο παραθερισμού.
Πέρα από τη φυσική ομορφιάς του τοπίου, ο επισκέπτης μπορεί να δει την εκκλησία στο κέντρο του χωριού, χτισμένη από ντόπιο μάρμαρο. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου, εγκαινιάστηκε το 1916 και διαθέτει αξιόλογες αγιογραφίες. Επίσης σε απόσταση τριών χιλιομέτρων , δυτικά του χωριού, υπάρχει η Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου (“Παναγία η Βρεσθενίτισσα”). Το κτίσμα πρέπει να υπήρχε πριν από το 1400μ.Χ. ίσως από τον 11ο αιώνα. Διαθέτει πολλές τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Η Μονή αυτή αποτέλεσε, για κάποιο χρονικό διάστημα, έδρα του Επισκόπου Βρεσθένης Θεοδώρητου Β΄. Ο Θεοδώρητος Β΄ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του αγώνα του Ελληνικού Έθνους για την απελευθέρωσή του, το 1821. Πέρα από τους αγώνες του στα πεδία των μαχών και στα Εκκλησιαστικά πράγματα της εποχής, εξελέγη (στις 16-5-1821) πρώτος πρόεδρος της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρο της Κυνουρίας (στις 29-3-1823). Η Επισκοπή Βρεσθένης καταργήθηκε το 1833, παραμένει όμως μέχρι σήμερα, ως τιμητικός τίτλος ο “Επίσκοπος Βρεσθένης”.
Βίντεο από την Ιερά Μονή Βρεσθενίτισσα
Στην περιοχή των Βρεσθένων βρίσκονται και κάποια λιγοστά ερείπια της αρχαίας πόλης Σελλασίας, όπου το 222π.Χ. έγινε η ιστορική μάχη μεταξύ των Σπαρτιατών, υπό τον Κλεομένη και των Μακεδόνων και των συμμάχων τους υπό τον Αντίγονο. Στη μάχη αυτή οι Σπαρτιάτες ηττήθηκαν και από τότε ουσιαστικά ξεκίνησε η παρακμή της Αρχαίας Σπάρτης και η υποδούλωσή της αργότερα στους Ρωμαίους.
Σήμερα λοιπόν τα Βρέσθενα κουβαλώντας μια ιστορία χιλιάδων χρόνων και αναμνήσεις γενεών, που έζησαν σ’αυτόν τον υπέροχο τόπο, νιώθει κανείς την απέραντη γαλήνη του βουνού, και το άρωμα της φύσης να διαπερνά τα σοκάκια του και την πλατανοσκέπαστη πλατεία του, που τα πλημμυρίζουν οι ευωδιές του Πάρνωνα.
πηγή κειμένου tavresthena
Ακολουθήστε μας & στο youtube κανάλι μας Sparta Voice και κάντε like στα video μας, κάντε εγγραφή και γίνετε συνδρομητής μας για να δείτε πρώτοι τα νέα μας video, κοινοποιήστε τα video που σας αρέσουν…
Δείτε περισσότερους προορισμούς κάνοντας κλικ ΕΔΩ
Sparta Voice
Επιμέλεια – Φωτογραφίες – Video
Αλέξανδρος Μπουγάδης
Δημοσιογράφος / Βραβευμένος Καλ. Φωτογράφος
Μέλος Ομίλου Unesco Τ.Λ.Ε.Ε
Μέλος Σωματείου Επαγγελματιών Καλλιτεχνών
Φωτογράφων ΝΔ Πελοποννήσου (ΕΦΝΕ)
***