Το ξέρατε ότι: ένα από τα μεγαλύτερα Θέατρα της αρχαιότητας ήταν αυτό της Σπάρτης;

593{icon} {views}

Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, ένα σπουδαίο τεχνολογικό επίτευγμα και ίσως το μεγαλύτερο θέατρο κατά την αρχαιότητα χωρητικότητας 17.000 θεατών.  Ακόμα και της Επιδαύρου υποκλινόταν σε αυτό της Σπάρτης. 

 

 

Το αρχαίο θέατρο στην Ακρόπολη της Σπάρτης ήταν πάντα ευδιάκριτο, πρώτα το αποτύπωσε στα σχέδια της, η Γαλλική Αποστολή στο Μοριά ,που επισκέφτηκε τη Σπάρτη, το 1825. Βρίσκεται στην νότια πλευρά του δυτικού τμήματος της Ακρόπολης, κάτω από το ιερό της Αθηνάς Χαλκιοίκου, της πολιούχου θεάς της Σπάρτης. Παρουσιάζει μεσημβρινό προσανατολισμό, όπως όλα τα αρχαία θέατρα , όμως αποκλίνει ελαφρά προς το νότο. 

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα της Ελλάδας, με το πλάτος του να φθάνει τα 140μ. Το αρχικό πέτρινο θέατρο, που λείψανά του βλέπουμε και σήμερα, κατασκευάστηκε στο τέλος της ελληνιστικής εποχής, κατά τον 1ο αιώνα π.χ. Η σημερινή μορφή του θεάτρου είναι της τελευταίας μετασκευής του, κατά τα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου, 4ος αιώνας μ.χ. Οι τοίχοι του έχουν επένδυση από λευκό μάρμαρο όπως μάλιστα αναφέρει και ο Παυσανίας(Παυσανίας. Γ. XVI. 1): “…βρίσκεται το θέατρο, που έχει γίνει από μάρμαρο λευκό και είναι αξιοθέατο”. Υπολογίζεται ότι το θέατρο χωρούσε 17.000 θεατές.

 

 

Το κοίλον του ήταν χωρισμένο σε δύο διαζώματα, πλάτος διαζώματος 1,80μ. και το ύψος διαζώματος πρέπει να έφτανε τα 20μ. Το κυρίως θέατρο είχε 9 κερκίδες με 30 σειρές εδράνων, ενώ το επιθέατρο είχε 16 με 20 σειρές εδράνων. Οι σκάλες που χώριζαν τις κερκίδες ήταν 10 στο κάτω και 17 στο πάνω μέρος. Η πρόσβαση στο διάδρομο πλάτους 1,80μ. γινόταν από μια μεγάλη εξωτερική κλίμακα από την Ανατολική πάροδο. Το κοίλον υποστηριζόταν στα νότια από δύο υψηλούς αναλημματικούς τοίχους. Το κοίλον έχει κατασκευαστεί με μεικτή τεχνική, έχει χρησιμοποιηθεί τοπικός ασβεστόλιθος και μάρμαρο από τον Ταΰγετο, πάνω σε θεμέλια από Ρωμαϊκή τσιμεντοκονία. Για το κοίλο δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο το φυσικό έδαφος, αλλά με τις εργασίες για τους αναλημματικούς τοίχους σχεδόν τριπλασιάστηκε ο χώρος. Στο πάνω μέρος του κοίλου είχε κατασκευαστεί περιμετρική στοά, ώστε να καταφεύγουν εκεί οι θεατές σε περίπτωση βροχής.

 

 

Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης χρησιμοποιήθηκε για 500 χρόνια, από το τέλος του 1ου αιώνα π.χ. έως και τον 4ο αιώνα μ.χ.

 

 

Μπροστά από το θέατρο πρέπει να περνούσε κεντρική οδική αρτηρία της ρωμαϊκής φάσης της Σπάρτης, διότι κατά το 2ο μ.Χ. αιώνα στον τοίχο της παρόδου χαράχθηκε μεγάλος αριθμός τιμητικών επιγραφών. Όταν μάλιστα γέμισε ο τοίχος, συνέχισαν να γράφουν μέσα στην ορχήστρα του Θεάτρου.

Στις μέρες μας δυστυχώς παραμένει “θαμμένο” όπως αρκετοί αρχαιολογικοί θησαυροί της Λακωνίας. 

πηγή κειμένου  https://sites.google.com , http://www.diazoma.gr

 

Συνεχή  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: