Το ξέρατε ότι: η γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο γνωστό ζώο που έζησε ποτέ στη Γη;

733{icon} {views}

 

Σύμφωνα με το BBC, μία γαλάζια φάλαινα στην ενήλικη ζωή της φτάνει μέχρι και τα 30 μέτρα σε μήκος και ζυγίζει περισσότερα από 180 – 190 τόνους. Το μωρό της γαλάζιας φάλαινας ζυγίζει 2,5 τόνους και είναι το μεγαλύτερο από όλα τα ζώα. Αν σκεφτούμε ότι ο ελέφαντας θεωρείται το μεγαλύτερο ζώο της στεριάς και φτάνει συνήθως τους 8 τόνους τότε καταλαβαίνουμε τη διαφορά. Αν πάλι, είχαμε μια ζυγαριά και βάζαμε στην μια πλευρά μια γαλάζια φάλαινα και στην άλλη άντρες ώστε η ζυγαριά να έρθει σε ισορροπία θα χρειαζόμασταν περίπου 2,500 άντρες 70-75 κιλών περίπου.
Άρα καταλαβαίνουμε πως το μέγεθος είναι εκείνο που καθιστά την γαλάζια φάλαινα το πιο εντυπωσιακό-ζώο στον πλανήτη. 

Άλλο ένα χαρακτηριστικό αυτού του τεράστιου ζώου είναι πως μπορεί να βουτήξει σε 100 μέτρα βάθος και να μείνει μέσα στο νερό μέχρι και μισή ώρα κάθε φορά. Αυτό σημαίνει πως διαθέτει πολύ γερούς πνεύμονες. Επίσης τα μάτια της είναι πολύ μικρά κάνοντας την όραση της αρκετά κακή και αυτό μάλλον οφείλεται στα μεγάλα βάθη που κολυμπάει για να τραφεί. Η ακοή της είναι περίφημη, παρόλο που δεν έχει  εξωτερικά αυτιά και έχει παρατηρηθεί πολλές φορές από τους επιστήμονες οι φάλαινες να τραγουδούν σαν ένα είδος επικοινωνίας μεταξύ τους.
Η καρδιά της ζυγίζει 600 κιλά και είναι η μεγαλύτερη γνωστή καρδιά στο ζωικό βασίλειο ενώ ο χτύπος της ακούγεται μέχρι και 3 χιλιόμετρα μακριά. Τα αρσενικά διαθέτουν το μεγαλύτερο πέος στο ζωικό βασίλειο φτάνοντας τα τρία μέτρα σε μήκος και 30 εκατοστά σε διάμετρο. 

Οι γαλάζιες φάλαινες ζουν σε όλους τους ωκεανούς της Γης και τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με ζωοπλαγκτόν που ποικίλλουν από ωκεανό σε ωκεανό.

Οι γαλάζιες φάλαινες αφθονούσαν σχεδόν σε όλους τους ωκεανούς της Γης μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα. Για πάνω από έναν αιώνα, κυνηγήθηκαν σχεδόν μέχρι τον αφανισμό από φαλαινοθήρες μέχρι που προστατεύθηκαν από τη διεθνή κοινότητα το 1966. Πριν από τη φαλαινοθηρία, ο μεγαλύτερος πληθυσμός ήταν στην Ανταρκτική, ο οποίος αριθμούσε περίπου 239.000 άτομα. Σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο μικρότεροι πληθυσμοί (περίπου 2.000 άτομα) σε κάθε ομάδα του ανατολικού Βόρειου Ειρηνικού, Ανταρκτική και τον Ινδικό Ωκεανό. Υπάρχουν δύο ομάδες στο Βόρειο Ατλαντικό και τουλάχιστον δύο στο νότιο ημισφαίριο.

 

Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

 

 

Τοποθέτηση προϊόντος 

 

You may also like

Κοινοποίηση: