Το ξεχωριστό πολυβολείο της Σπάρτης που κατάντησε μαντρί….

 

Ένα ξεχωριστό πολυβολείο βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στην εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης. Είναι σε άριστη κατάσταση σε σχέση με άλλα οχυρωματικά έργα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ιστορικός χώρος μνήμης αντί για “στέκι” αιγοπροβάτων αλλά και διαφόρων αγρίων ζώων της περιοχής.

 

 

Το σχήμα του από ψηλά μοιάζει με ”κόκαλο”. Περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο και έναν όροφο. Κατασκευαστικά αποτελείται από οπλισμένο σκυρόδεμα με την μορφή μονομπλόκ, δηλαδή δεν έχει χτιστά μέρη αλλά μόνο μασίφ μπετό, ενώ η εξωτερική του επένδυση έχει την μορφή πετρόχτιστης λιθοδομής.

 

 

 

 

Σήμερα το ιστορικό πολυβολείο στην περιοχή των 118 κοντά στο Μονοδένδρι , το οποίο κατασκευάστηκε από τους ναζί και κατέλαβαν για λίγο οι Έλληνες αντάρτες στον πόλεμο του 40-44, όπως αποδεικνύεται και από το φωτογραφικό υλικό όχι απλά τελεί υπό εγκατάλειψη και την πλήρη αδιαφορία των τοπικών αρχών, δημάρχων και περιφερειαρχών τόσα χρόνια, αλλά έχει γίνει και στάβλος αιγοπροβάτων από κάτοικο/ους της γύρω περιοχής, πλέον όπως φαίνεται περίτρανα δεν σεβόμαστε την ιστορία μας.

 


Τόσα χρόνια ακούμε από τους άρχοντες του τόπου σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο να μιλούν για την ιστορία της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής αλλά κατά τα φαινόμενα όχι μόνο την έχουν “γραμμένη” άλλα και αδιαφορούν  , είναι κι ένα καλό τρικ ψηφοθηρίας ώστε να πιάσουν την πολυπόθητη καρέκλα, μετά μην τον είδατε τον Παναη όπως στην ομώνυμη ταινία με τον αείμνηστο Θανάση Βέγγο, βγαίνουν λοιπόν και μιλάνε για ανάπτυξη και τουρισμό (άσε που δεν έχει γίνει ούτε γίνεται τίποτα τόσα χρόνια) αλλά κι αν γίνει θα δείξουν τι στους τουρίστες που θα έρθουν, ανύπαρκτο μουσείο ή περιοχές κοπράνων;;
Ένα μνημείο που έπρεπε να στέκει περήφανα η Ελληνική σημαία και όχι αιγοπρόβατα και κόπρανα….

 

 

Τελικά αυτό μας αξίζει;;
Μήπως δεν κάνουν και δεν κάνουμε για τίποτα άλλο;;
Λοιπές ερωτήσεις και απαντήσεις δικές σας.!!!

Δημήτρης Κωστούλιας

 

 

Η Ιστορία του ιστορικού πολυβολείου όπως αφηγήθηκε ο Λευτέρης Μανωλάκος κάτοικος Σπάρτης :

“Ήμουν 17 ετών και εκείνα τα δύσκολα χρόνια σ’ αυτή την ηλικία χαρακτηριζόσουν άνδρας και όχι παιδί. Άνδρας έτοιμος να κρατήσει όπλο, αλλά και να λάβει μέρος στον αγώνα ενάντια στον κατακτητή.

 

 

Εκείνο το βράδυ όμως εγώ, όπως και πολλοί νέοι της περιοχής, έμειναν σε αδράνεια γιατί το σχέδιο ήταν επικίνδυνο και άκρως απόρρητο.

Έτσι μαζεύτηκαν 58 αντάρτες πραγματικοί άντρες και με μια καταδρομική έφοδο στο οχυρό των κατακτητών κατάφεραν να το κατακτήσουν και να σκοτώσουν πάρα πολλούς Γερμανούς. Για την ακρίβεια 18, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επόμενη μέρα οι Γερμανοί να μαζέψουν από την ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης αλλά και της Τρίπολης 118 (10 Έλληνες για κάθε Γερμανό) επιφανείς άνδρες της εποχής, όπως τραπεζικούς, ιατρούς, δικηγόρους, ιερωμένους, φαρμακοποιούς αλλά και οικογένειες που είχαν πολλά παιδιά (μόνο άντρες). Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της οικογένειας Τζιβανόπουλου που έχασε και τα 4 αγόρια της (Δημοσθένης, Σωκράτης, Ιωάννης, Παρασκευάς).

Η εκτέλεση έγινε ως αντίποινα για την επίθεση που δέχτηκαν την προηγούμενη μέρα αλλά είχε σκοπό να πλήξει όχι μόνο το φρόνημα της αντίστασης αλλά και να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στον λειτουργικό κοινωνικό ιστό της πόλης της Σπάρτης”.
πηγή news247.gr

 

φωτογραφίες Δημήτρης Κωστούλιας

 

 

Ακολουθήστε μας στα social media , facebook  , youtube ,twitter   , instagram

Φωτογράφηση και Βιντεοσκόπηση γάμων – βαπτίσεων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων


Δημιουργία και ψηφιακών άλμπουμ

Alexandros Bougadis Photographer

You may also like

Κοινοποίηση: