Τρέχουν στα βήματα του Φειδιππίδη για το Σπάρταθλον 4 αθλητές

Τρέχουν στα βήματα του Φειδιππίδη για το Σπάρταθλον 4 αθλητές και πρόκειται για τους : William Guillot (France), James Ellis (UK), Ian Thomas (UK), Ektoras Agathokleous (CYPRUS)  , όπου ξεκίνησαν από την Αθήνα το πρωί της Παρασκευής 25.9.2020 με τερματισμό την Σπάρτη μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα το Σάββατο 26.9.2020 . 

 

 

Φέτος λόγο του κορονοϊού το Σπάρταθλον ακυρώθηκε,  έτσι αποφάσισαν μόνοι τους χωρίς να τρέχουν επίσημα για των εν λόγο αγώνα να ξεκινήσουν την ιστορική διαδρομή ,  τον αγώνα αναβίωσαν τρεις Άγγλοι που  ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου 1982 και ήταν :

  1. Τζον Σκόλτενς: 34:30
  2. Τζον Φόντεν: 37:37
  3. Τζον Μακάρθι: 39:00

Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα. Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

 

 

Η συνολική διαδρομή του αγώνα διαιρείται σε έξι τμήματα (τομείς) και υπάρχουν 75 σημεία ελέγχου. Οι αθλητές οφείλουν να διέλθουν από όλα τα σημεία ελέγχου. Επίσης, ο κάθε τομέας έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει στο σημείο ελέγχου πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος του τομέα. Διαφορετικά αποκλείεται από τη συνέχεια του αγώνα.

Ο αγώνας ξεκινά στις 7 π.μ., συνήθως την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Τερματίζεται στη Σπάρτη στις 19:00 του Σαββάτου, που είναι το ανώτατο χρονικό όριο τερματισμού, ώστε ο αγώνας να μη διαρκεί πάνω από 36 ώρες (μιάμιση ημέρα, όπως ο Φειδιππίδης). Σημείο τερματισμού είναι το άγαλμα του Λεωνίδα στο κέντρο της πόλης.

 

 

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

 

εικόνες αρχείου από παλαιότερους αγώνες Σπάρταθλον
Photos Alexandros Bougadis

 

You may also like

Κοινοποίηση: