Αθλητικά

Υποχρεωτικό το κράνος και στους ποδηλάτες

314{icon} {views}

cyclingΜπορεί να οδηγάς ανέμελα και χωρίς κράνος το ποδήλατο σου, όμως μια νέα έρευνα έρχεται να τεκμηριώσει ότι κάνεις λάθος αφού το κράνος είναι απαραίτητο και για τους ποδηλάτες και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρού ή θανατηφόρου τραυματισμού στο κεφάλι.

Η ανάλυση βασίσθηκε σε στοιχεία από 40 διεθνείς επιστημονικές μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 64.000 ποδηλάτες και έδειξε ότι τα κράνη βελτιώνουν δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης των ποδηλατών σε περίπτωση ατυχήματος.

Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας του Σύδνεϋ στηνΔιεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας (IJE), η χρήση του κράνους συσχετίσθηκε με μείωση κατά 51% των πιθανοτήτων να κτυπήσει ένας ποδηλάτης στο κεφάλι σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς και με μείωση κατά 33% των πιθανοτήτων να κτυπήσει στο πρόσωπο.

Επιπλέον, μείωνε κατά 69% τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού στο κεφάλι και κατά 65% τις πιθανότητες θανατηφόρου τραυματισμού στο κεφάλι.

Παρότι, δε, προγενέστερες μελέτες είχαν συσχετίσει τη σχέση κράνους με τραυματισμό στον αυχένα, η παρούσα μελέτη δεν βρήκε ενδείξεις πως ισχύει αυτό το εύρημα, ενώ αντιθέτως έδειξε ότι οι τραυματισμοί στον αυχένα είναι σπάνιοι.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την καθιέρωση πολιτικών με τις οποίες θα ενθαρρύνεται ή ακόμα θα καθίσταται υποχρεωτική η χρήση κράνους από τους ποδηλάτες για λόγους ασφαλείας, είπαν οι ερευνητές Τζέικ Όλιβερ και Προύντενς Κρέιτον στο παγκόσμιο συνέδριο για την πρόληψη των τραυματισμών Safety 2016 που διεξήχθη στην Φιλανδία.

Και πρόσθεσαν, πως η μελέτη τους έδειξε ότι όπως συμβαίνει με τη χρήση κράνους από τους μοτοσικλετιστές έτσι και η χρήση από τους ποδηλάτες προστατεύει από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ δεν αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού στον αυχένα ή στη σπονδυλική στήλη όπως νομίζουν πολλοί.

Πηγή: tanea.gr

You may also like

Κοινοποίηση: