Φάρος Γυθείου
Ο φάρος βρίσκεται 500 μ. από το λιμάνι του Γυθείου, από τα οποία τα 400μ. είναι χωματόδρομος. Στην είσοδο του φάρου υπάρχει καγκελόπορτα ύψους 1,5μ. Περιμετρικά, αλλά όχι σε όλα τα σημεία, υπάρχει περίφραξη από πέτρινο τοιχίο ύψους 1,5 μ.
Κοντά στο φάρο δεν υπάρχει παραλία κατάλληλη για μπάνιο καθώς η περιοχή είναι βραχώδης. Το κτήριο του φάρου έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο
Αποτελείται από λιθόκτιστο οκτάγωνο πύργο ύψους 16 μ. επί ισόγειας οικίας φαροφυλάκων. Η οικία αποτελείται από κεντρικό διάδρομο, δύο (2) υπνοδωμάτια, κουζίνα, και τουαλέτα.
Πρωτολειτούργησε το 1859. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1949. Μέχρι το 2002 λειτουργούσε με ασετιλίνη, οπότε και αυτοματοποιήθηκε με ηλιακή ενέργεια. Το 2004 ηλεκτροδοτήθηκε και λειτουργεί ως επιτηρούμενος.
Ο Φάρος βρίσκεται στο νησάκι Κρανάη στην άκρη του λιμανιού του Γυθείου, ήταν σύμφωνα με τη μυθολογία το ερωτικό καταφύγιο του Πάρη και της Ωραίας Ελένης μετά την απαγωγή και προτού αναχωρήσουν για την Τροία.
Συνδέεται με τη μεγάλη στεριά με έναν λιμενοβραχίονα και η θέα προς την αμφιθεατρικά κτισμένη πολιτεία με τα πάμπολλα νεοκλασικά σπίτια είναι πανοραμική.
Σε αυτή την πλευρά του νησιού βρίσκεται και ο πύργος Τζαννετάκη, στον οποίο στεγάζεται το Μουσείο της Μάνης.
Αν όμως ο επισκέπτης αποφασίσει να διασχίσει το πευκοδάσος και να βρεθεί στην άλλη γωνιά της Κρανάης, τότε θα βρεθεί μπροστά σε μια αποκάλυψη. Ένας από τους παλιούς φάρους, από τους λίγους που έχουν διασωθεί, στέκει εκεί από το 1873 για να μεταφέρει στις μέρες μας την αίσθηση άλλων εποχών. Ψηλός, πετρόκτιστος, τριγυρισμένος από τα βοηθητικά κτίσματα και τις συκιές, προβάλλεται στο γαλάζιο πέλαγος.
Η καλύτερη ώρα για τον περίπατο του επισκέπτη στον φάρο είναι η αυγή, όταν ο ήλιος ανατέλλει από τη θάλασσα ξεδιπλώνοντας την πιο πλούσια χρωματική παλέτα που διαθέτει.
Δείτε περισσότερους προορισμούς ΕΔΩ
Βίντεο με προορισμούς και όχι μόνο ΕΔΩ
Δείτε περισσότερους προορισμούς ΕΔΩ
Επιμέλεια – Φωτογραφίες Alexandros Bougadis (Αλέξανδρος Μπουγάδης)
Δημοσιογράφος / Καλ. Φωτογράφος
Μέλος του Ομίλου UNESCO Τεχνών , Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.
χώρος διαφήμισης
Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice
twitter
Instagram