Χρύσαφα – Ιερόν μνημόσυνον και αποκαλυπτήρια αοιδίμου Μητροπολίτη Ιγνατίου

 

 

Ιερόν μνημόσυνον χωροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο και τα αποκαλυπτήρια του αοιδίμου Μητροπολίτη Ιγνατίου Ουγγροβλαχίας προς τιμήν του , έγιναν την Κυριακή το πρωί στον Ιερό Ναό αγίου Δημητρίου στα Χρύσαφα , τόπος καταγωγής του Ιγνάτιου ,  στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Ινάτια 2021” που πραγματοποιηθήκαν από 1 έως 8 Αυγούστου 2021 στο χωριό Χρύσαφα.

 

 

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Με τη συνδιοργάνωση και συνεργασία του Δ. Σπάρτης, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Χρύσαφας, του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Χρύσαφας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσάφων «Η Χρυσή Ώβα» και του Αθλητικού Όμιλου Χρυσάφων.

 

για το φωτογραφικό υλικό πατήστε ΕΔΩ 

 

 

Το παρών έδωσαν οι Βουλευτές Λακωνίας Ν.Δ κ.κ  Αθάνασιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητηκός , η κ. Δεδεδήμου Γεωργιά Αντιδήμαρχο Σπάρτης εκπρωσοπόντας τον Δήμαρχο Σπάρτης κ.Πέτρο Δούκα , η Αντιδημάρχος Σπάρτης κ. Ζαχαράκη – Αναστασοπούλου Γεωργία , οι πρώην Δήμαρχοι Σπάρτης κ.κ Αργειτάκος Σταύρος και Βαλιώτης Ευάγγελος. 

 

 

για το φωτογραφικό υλικό πατήστε ΕΔΩ 

Ο Ιγνάτιος Ουγγροβλαχίας γεννήθηκε ο 1765. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ιωάννης Μπάμπαλος ή Κακουγδός. Οι γονείς του ήταν ο Απόστολος και η Μαλαματένια καταγόμενοι από τα Χρύσαφα της Σπάρτης και μετανάστευσαν στη Λέσβο,

Ήταν κληρικός. Διετέλεσε μητροπολίτης Άρτας από το 1794 μέχρι το 1805, όπου είχε σχέσεις με τον Αλή πασά και συμμετείχε στις πολιτικοστρατιωτικές εξελίξεις της περιοχής, ανάμεσα στα άλλα μεσολάβησε για συνθήκη μεταξύ των Επτανησίων και του Αλή πασά. Την περίοδο 1806–1809 βρίσκονταν στα Επτάνησα, παρών και εκεί στις εξελίξεις. Το 1807 έλαβε μέρος στην άμυνα της Λευκάδας, επικεφαλής σώματος 400 Ηπειρωτοσουλιωτών. Στα τέλη του 1807 πήγε στη Νεάπολη και τον Απρίλιο του 1809 στην Πετρούπολη της Ρωσίας. Διορίστηκε από τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρωσίας, με την τσαρική συγκατάθεση, μητροπολίτης Βουκουρεστίου και πρόεδρος του τοπικού Διβανίου. Το 1812, με την επιστροφή των παραδουνάβιων ηγεμονιών στους Τούρκους, έφυγε από την έδρα του και εγκαταστάθηκε στη Βιέννη. Από εκεί, το 1815, μετακινήθηκε στην Πίζα. Υποστήριξε την ελληνική επανάσταση, χωρίς όμως να μεταβεί στην Ελλάδα. Πέθανε στις 31 Αυγούστου/12 Σεπτεμβρίου 1828

Ο Ιγνάτιος κατά την Ελληνική Επανάσταση

Με την έναρξη της Επανάστασης ο Ιγνάτιος ενεργοποιήθηκε προοδευτικά υπέρ αυτής. Με επιστολές, υπομνήματα, μηνύματα, αγγελιαφόρους, αξιοποιώντας τις γνωριμίες του με πρόσωπα πολιτικοστρατιωτικά στην επαναστατημένη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τα αρχεία της Αυστριακής Αστυνομίας γίνεται γνωστή η εργώδης προσπάθειά του να συγκεντρώσει χρήματα για τους επαναστατημένους Έλληνες. «Μπορεί να ειπωθεί ότι στάθηκε, μετά τον Καποδίστρια, ο διπλωματικός εκπρόσωπος της επαναστατημένης Ελλάδας στο εξωτερικό.»

Εφοδιάσε με συστατικές επιστολές και έστειλε τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο στην Ελλάδα. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1824 ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος σε επιστολή του προς τον Σπυρίδωνα Τρικούπη επέμενε στην ανάγκη της παρουσίας του στην Επαναστατημένη Ελλάδα. Εκείνος απέφευγε συστηματικά αυτό το ενδεχόμενο, επειδή «μάλλον εγνώριζε πάρα πολύ καλά τα ελληνικά πράγματα, σε τέτοιο βαθμό που να αισθάνεται πως δεν θα είναι σε θέση να τα εξουσιάσει ολοκληρωτικά, όσο κι αν ο ίδιος προερχόταν από το ίδιο περίπου κλίμα».

φωτογραφική κάλυψη – βιντεοσκόπηση εκδηλώσεων Αλέξανδρος Μπουγάδης

 

 

 

 

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
twitter
Instagram 
youtube channel

 

You may also like

Κοινοποίηση: