Best of...Προορισμοί

Πεζοπορία στον Ταϋγετο ~ Ταϋγέτη – Σέλα – Περγαντεϊκα – Ι.Μ. Φανερωμένης (Αναβρυτή)

1311{icon} {views}

 

Ταΰγετος το ¨αρσενικό όρος¨που κρύβει αμέτρητες ομορφιές  σε ένα άγριο τοπίο , που όμως αν το περπατήσεις μέσα από τα πολλά μονοπάτια του θα καταλάβεις ότι τελικά υπάρχει μία  θηλυκή ομορφιά κρυμμένη σε κάθε βήμα που κάνεις….

 

 

Ταΰγετος λοιπόν και ποιος είναι αυτός ο άρχοντας : Ο Ταΰγετος είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, εκτεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης-  Λακωνίας και Μεσσηνίας. Η κορυφή του έχει ύψος 2.407 μέτρα και ονομάζεται Προφήτης Ηλίας ή Αγιολιάς, από το ομώνυμο εκκλησάκι που κτίσθηκε κοντά στην κορυφή του, ενώ στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Ταλετός.

 

 

Μεγαλοπρεπής και επιβλητικός, “όρος υψηλόν τε και όρθιον” κατά τον Στράβωνα, ο Ταΰγετος είναι ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, με μήκος 115 χλμ. περίπου, μέγιστο πλάτος 30 χιλιόμετρα και έκταση 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο εντυπωσιακός ορεινός όγκος του έχει το μεγαλύτερο ύψος απ’ όλα τα βουνά της Πελοποννήσου (2.404 μ.) και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως “τρούλος του Μοριά”.

 

 

 

Εμείς όμως θα σας  περπατήσουμε μέσα από ένα μονοπάτι που ξεκινάει από την μεριά της Λακωνίας και συγκεκριμένα το χωριό Ταϋγέτη Δ. Σπάρτης . Υπάρχει και το μονοπάτι  Μυστράς – Ταϋγέτη  δείτε εδώ , από όπου  και ξεκινήσαμε , αλλά δεν σας το συνιστούμε είναι αρκετά κουραστικό για να το ξεκινήσεις από το Μυστρά , αν δε έχεις καλές αντοχές.

 

 

Το μονοπάτι μας λοιπόν Ταϋγέτη – Σέλα – Περγαντεϊκα – Ι.Μ. Φανερωμένης (Αναβρυτή) σηματοδοτημένο αρκετά καλά με πράσινο χρώμα , υψομετρική διαφορά 420μ (700-1120-780) διάρκεια 2 ώρες.

 

 

 

 


Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας στις κατασκηνώσεις τις Ιερά Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης – μπορεί κάποιος να σας περιμένει στο τέλος της διαδρομή σας στην Ιερά Μονή Φανερωμένης στην Αναβρυτή – και να ξεκινήσετε από εκεί , γλιτώνοντας λίγα μέτρα μονοπατιού.
Για το χωριό Ταϋγέτη θα πρέπει να πάτε Σπάρτη και μετά Μυστρά κοντά στην κεντρική πλατεία στρίβετε ,υπάρχει πινακίδα.

 

 

Η όμορφη αυτή διαδρομή που καλύπτεται σε 2 ώρες υπό φυσιολογικές συνθήκες , ξεκινάει όπως αναφέραμε από το χωριό Ταϋγέτη  ,μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο υπό την σκιά των δένδρων , ξεκινάτε ένα ανηφορικό μονοπάτι , κοιτάζοντας συχνά πίσω σας θα βλέπετε  την κοιλάδα της Σπάρτης καθώς και το πίσω μέρος του κάστρου του Μυστρά , μια θέα μοναδική.

 

 

 

Το πολύωρο αλλά ωραίο μονοπάτι περνά μέσα από πυκνό δάσος που σε μερικές φορές βρίσκεστε στην άκρη του γκρεμού.  Το μεγαλύτερο υψόμετρο είναι η θέση Σέλα στα 1120 μέτρα.

 

 

Από εκεί έχετε ένα κατηφορικό μονοπάτι , φτάνοντας και στον παλαιό οικισμό Περγαντέικα ,  μπορείτε να κάνετε μια μικρή στάση στις πήγες , που μάλλον για όσους είναι από την περιοχή της Σπάρτης πρέπει να είναι οι πηγές που διασχίζουν το φαράγγι της Λαγγαδιώτισας – Παρόρι.

 

 

 

 

Μετά πέφτετε μέσα στο φαράγγι και ανηφορίζετε αρκετά , καθώς ανηφορίζετε στα αριστερά σας θα ακούτε το ρέμα να περνάει σε αρκετό βάθος , το ρέμα που πριν λίγο ήσασταν εκεί και ξεκουραζόσασταν.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μερικές ματιές πίσω ή απέναντι αξίζουν για να καταλάβετε από που κατεβήκατε , και ίσως αναρωτηθείτε – εκεί ήμασταν πριν- τόσο μακριά…. και ξαφνικά να βλέπετε μπροστά σας ,  εκεί που πριν την είχατε πίσω σας , την Σπάρτη και μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο θα αντικρίζεται από μακριά που όλο θα έρχεται κοντά σας η Ιερά μονή της Παναγίας Φανερωμένης. 

 

 

 

Η Διαδρομή μετά τα Περγαντέικα για εμάς ήταν η ποιο όμορφη , βλέπαμε από την μία τις απότομες πλαγιές του Ταΰγετου , ακούγαμε το νερό , και είχαμε μπροστά μας το μοναστήρι της Παναγίας μας όλο και να κοντοζυγώνει.

 

Καστόρι – Στο φαράγγι των Μύλων μια υπέροχη διαδρομή

 

 

 

 

 

Όταν φτάσετε έξω από την πόρτα του κοιτάξτε απέναντι και στο βάθος μακριά τα σπίτια που μοιάζουν για μικρό χωριό είναι ο οικισμός που είχατε περάσει πριν…

Μια διαδρομή απαιτητική όχι για όλους , αλλά σίγουρα μια διαδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη από τις εντυπωσιακές εικόνες και εναλλαγές του τοπίου.

 

 

Τελικά ο Ταΰγετος κρύβει μέσα του μία όμορφη θηλυκή ομορφιά…..

Από το μοναστήρι συνεχίζονται και άλλα μονοπάτια εμείς κατηφορίσαμε το μονοπάτι Παναγίας Ζαγούνα – Παρόρι. 

 

 

Ταΰγετος . Μονοπάτι Κουμουστά – Ιερά Μόνη Γόλας

 

 

 

Παρόρι – Σωτήρα , στο φαράγγι του Ταϋγέτου

 

« από 3 »

 

Επιμέλεια – Φωτογραφίες Alexandros Bougadis
Μέλος του ομίλου UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε
Μέλος ΕΦΝΕ ( Ένωση επαγγελματιών καλιτεχνών φωτογράφων ΝΔ Πελοποννήσου) 

Και επειδή δεν χωράνε όλες οι ομορφιές της Λακωνίας σε λίγες λέξεις , δείτε περισσότερους προορισμούς κάνοντας κλικ ΕΔΩ 

Βίντεο με Λακωνικούς προορισμούς κα όχι μόνο ΕΔΩ 

Η κατηγορία μας ανανεώνεται συνεχώς με περισσότερους Λακωνικούς προορισμούς 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: