Αστυνομικά

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης με χρήση κάρτας πληρωμών

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης με χρήση κάρτας πληρωμών

 

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, διερευνήθηκε και εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης με χρήση κάρτας πληρωμών και σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος  ημεδαπού.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία πολίτη, σύμφωνα με την οποία άγνωστος ιδιοποιήθηκε παρανόμως και ενεργοποίησε νεοεκδοθείσα χρεωστική του κάρτα και ακολούθως τη χρησιμοποίησε σε συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, ο καταγγέλλων έλαβε τηλεφωνική κλήση, από άγνωστο άτομο που εμφανίστηκε ως υπάλληλος τραπεζικού ιδρύματος και με το πρόσχημα ότι επίκειται η λήξη της χρεωστικής του κάρτας, τον έπεισε να του γνωστοποιήσει τα προσωπικά του στοιχεία, προκειμένου να του αποσταλεί η νέα χρεωστική του κάρτα.

Ακολούθως, ο καταγγέλλων διαπίστωσε πως η νεοεκδοθείσα χρεωστική του κάρτα, ενεργοποιήθηκε εν αγνοία του, χωρίς να έχει περιέλθει στην κατοχή του και χρησιμοποιήθηκε για τη διενέργεια συναλλαγών. 

Τα ανωτέρω, τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και  παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προς διερεύνηση των καταγγελλομένων και ανακάλυψη των αγνώστων δραστών.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία, με ημεδαπούς παρόχους υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου, με το αρμόδιο τραπεζικό ίδρυμα πραγματοποίησης των συναλλαγών, καθώς και με τα εμπλεκόμενα ηλεκτρονικά καταστήματα πραγματοποίησης των διαδικτυακών αγορών.

Ακολούθησε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα, των ψηφιακών στοιχείων και των λοιπών δεδομένων, προς διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς και περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακρίβωση της εμπλοκής του ημεδαπού στην υπόθεση. 

Ειδικότερα, αναφορικά με τον τρόπο δράσης (modus operandi) προέκυψαν τα ακόλουθα: 

Αρχικά ο ημεδαπός  ή άλλοι άγνωστοι δράστες, αφαιρούν από τα κυτία αλληλογραφίας πολυκατοικιών, ταχυδρομική αλληλογραφία τραπεζικών ιδρυμάτων που περιέχουν νεοεκδοθείσες χρεωστικές κάρτες, λόγω αντικατάστασης – λήξης των παλαιών. 

Ακολούθως, επικοινωνεί με τους νόμιμους κατόχους των καρτών και προσποιούμενος υπαλλήλους των τραπεζικών ιδρυμάτων, τους πείθει να γνωστοποιήσουν προσωπικά τους στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την ενεργοποίηση των καρτών.  

Στη συνέχεια επικοινωνεί με τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών των τραπεζικών ιδρυμάτων και υποδυόμενος τους πελάτες – κατόχους των χρεωστικών καρτών, προβαίνει σε ταυτοποίηση των στοιχείων ταυτότητας, με βάση τα στοιχεία που του είχαν γνωστοποιήσει οι νόμιμοι κάτοχοι των καρτών, επιτυγχάνοντας έτσι την ενεργοποίηση των καρτών. 

Τέλος, χρησιμοποιεί τις χρεωστικές κάρτες για την πραγματοποίηση αναλήψεων από ATM’S, συναλλαγών με POS καθώς και για αγορές στο διαδίκτυο. 

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε σε βάρος του ημεδαπού υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή. 

You may also like

Κοινοποίηση: