Περιβάλλον

Ευρώτας η πηγή ζωής της Λακωνίας αργοπεθαίνει….

423{icon} {views}

Ένα πολύ μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα η μόλυνση του ποταμού Ευρώτα, έρχεται πάλι στην επικαιρότητα από καταγγελίες κατοίκων  της περιοχής Πλατάνας και Σκούρας Δήμου Σπάρτης. 

 

 

Ο ποταμός Ευρώτας είναι και υδρευτικός και αρδευτικός και επιβαρύνεται συνεχώς με λύματα με αποτέλεσμα την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
Φόβοι εκφράζονται για τον αφανισμό της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.

Όταν όμως κάποια εργοστάσια δεν χρησιμοποιούν σωστά την επεξεργασία λυμάτων , τότε τα μολυσμένα λύματα  καταλήγουν στον ποταμό , με αποτέλεσμα την μόλυνση του μιας και ενώνονται με τα νερά του ποταμού. 

Ο Ευρώτας όμως δεν μολύνεται μονό από την αναισθησία κάποιον εργοστασίων που ρίχνουν συνεχώς τις βρομιές τους στον ποταμό , αλλά και από τους ασυνείδητους που νομίζουν ότι εκεί είναι χωματερή και πετούν τα σκουπίδια τους ή τα μπάζα τους.

 

 

Ο Ευρώτας έχει μήκος  που προσεγγίζει τα 82 χιλιόμετρα και ένα μεγάλο ποσοστό μολύνεται συνεχώς  καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. 

Δύο δήμους διαπερνά ο Ευρώτας τον Δήμο Σπάρτης και τον Δήμο Ευρώτα και καταλήγει στον λακωνικό κόλπο με την μόλυνση της θάλασσας , εκεί που χιλιάδες Λάκωνες και όχι μόνο κάνουμε τα μπάνια μας , εκεί όπου υπάρχει υγροβιότοπος NATURA με σπάνια πτηνά και αρπακτικά , εκεί που  υπάρχουν οι επαγγελματίες ψαράδες και όχι μόνο , αναλογιστείτε λοιπόν κύριοι και κυρίες για τι καταστροφή μιλάμε ,  πρέπει επιτέλους κάποιοι να καταλάβουν την οικολογική και όχι μόνο καταστροφή και να δράσουν τώρα πριν είναι αργά και μετά ψάχνουμε να δούμε ποιος φταίει και ποιος έχει ευθύνες η Π.Ε Λακωνίας , οι Δήμοι…. πάντως ο Ευρώτας εκπεμπεί sos και εσείς δεν ακούτε….. 

 

 

Η Δυσοσμία είναι έντονη και υπάρχουν και αρκετά μολυσμένα κουνούπια στην ευρύτερη περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων και ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επέμβουν άμεσα. 

Οι κάτοικοι καλούν του θεσμικούς εκπροσώπους που έχουν την ευθύνη προστασίας του ποταμού Ευρώτα , να παρέμβουν δραστικά ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος απέναντι σε όποιον ευθύνεται , όποιος και αν είναι αυτός , για την μόλυνση που επιβαρύνεται ο ιστορικός ποταμός της Λακωνίας.

Αριστερά τα μολυσμένα λύματα και δεξιά το “καθαρό νερό” όπου ενώνονται και γίνονται ένα.

 

Τα βρώμικα λύματα που καταλήγουν στον ποταμό.

 

 

Μέχρι και τις ελιές πέταξαν που έπρεπε να είναι σε κάποια χωματερή και όχι εκεί… αλλά εκεί ήταν ποιο κοντά φαίνεται …. 

 

 

 

 

 

 

Στην δεξιά μεριά φαίνονται τα βρώμικα λύματα να εισέρχονται εντός του ποταμού , διπλά τους υπάρχουν μπαξέδες .

 

 

 

 

 

 

φωτογραφίες Drone Spartavoice.gr 14.5.2020

 

Ακολουθήστε μας στα social media , facebook  , youtube  twitter   , instagram

You may also like

Κοινοποίηση: