Ειδήσεις.Επικαιρότητα.

Ισχυροί σεισμοί συγκλονίσαν την κεντρική Ιταλία.

336{icon} {views}
cqmg0beueaaoxhhΙσχυροί σεισμοί συγκλόνισαν την κεντρική Ιταλία – ένας νεκρός από ανακοπή

Ηλικιωμένος άνδρας που υπέστη ανακοπή καρδιάς είναι το μόνο γνωστό περιστατικό θανάτου που συνδέεται με τη σειρά σεισμικών δονήσεων που έπληξαν το βράδυ της Τετάρτης την κεντρική Ιταλία.

Περίπου δέκα άτομα έχουν τραυματισθεί ελαφρά, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, εθελοντές ανέφεραν ότι ένα παιδί έχει τραυματισθεί από την κατάρρευση κτίσματος στην κωμόπολη Καμερίνο.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά  σήμερα Πέμπτη σε δεκαοκτώ πόλεις και κωμοπόλεις για να γίνουν προσεκτικές αυτοψίες και εκτίμηση των ζημιών.

Μέχρι τις 11 το βράδυ, τοπική ώρα, οι μετασεισμικές δονήσεις στις περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια είχαν ξεπεράσει τις εξήντα.

Ο χορός των Ρίχτερ ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης με ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών και εστιακού βάθους μόλις 9,3 χλμ για να ακολουθήσει δύο ώρες αργότερα δεύτερος, ακόμη πιο ισχυρός σεισμός 5,9 βαθμών, με το ίδιο επίκεντρο -σε χωριά της επαρχίας Ματσεράτα ανάμεσα στο Μάρκε και την Ούμπρια. Ταρακουνήθηκαν Ρώμη, Λ’Άκουιλα και Περούτζια -οι σεισμοί αισθητοί ακόμη και σε Φλωρεντία και τη Νάπολη. Φόβος και κάτοικοι στους δρόμους..

Οι σεισμικές δονήσεις έσπειραν ξανά το φόβο στη χώρα τρεις μήνες μετά τον σεισμό που σχεδόν αφάνισε το Αματρίτσε και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους.

Ενεργοποίηση νέου ρήγματος

Ο σεισμολόγος του ιταλικού Εθνικού Κέντρου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Ingv) Αλεσάντρο Αμάτο εκτίμησε ότι οι χθεσινοί σεισμοί συνδέονται με τη δόνηση της 24ης Αυγούστου, αναφέροντας σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι εντοπίζονται στην ήδη ενεργή ζώνη και πιθανώς πρόκειται για ενεργοποίηση νέου ρήγματος.

Στις πληγείσες ζώνες της επαρχίας Ματσεράτα -όπου διακόπηκε η ηλεκτροδότηση μετά το σεισμό- έχουν σημειωθεί καταρρεύσεις χωρίς να είναι σαφής η έκταση. Ομάδες διάσωσης έχουν αναχωρήσει για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας, όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Στο επίκεντρο του σεισμού βρίσκονται τα χωριά Καστελσαντάντζελο με 318 μόνιμους κατοίκους, Βίσο (1.200 κάτοικοι) και Ουσίτα (441), όλα στην επαρχία της Ματσεράτα καθώς και Πρέτσι στην επαρχία της Περούτζια.

Στο Βίσο επικράτησαν σκηνές πανικού με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν έντρομοι τα σπίτια τους.

Κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και στη Ρώμη, όπου η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή.

Οι ιταλικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι καταγράφεται πρόβλημα, χωρίς να προσδιορίσουν την ακριβή φύση του, στην περιφερειακή οδό Σαλάρια, που συνδέει τη Ρώμη με τη Μάρκε, μεταξύ άλλων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσο. πηγή www.tanea.gr

 

You may also like

Κοινοποίηση: