Best of...Προορισμοί

Κάστρο Τάραψας / Βασιλακίου ή Πύργος Ζαλούμη

1331{icon} {views}

Σε ύψωμα 500 μέτρων νότια από το χωριό Βασιλάκιο ή Τάραψα, υπάρχει ένα άγνωστο για τους πολλούς μικρό κάστρο που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής της εποχής της Τουρκοκρατίας στη Λακωνία.

Χρόνος κατασκευής θεωρείται ως αρχές 19ου αιώνα. Επίσης είναι ένα από τα νεότερα οθωμανικά φρούρια, και σήμερα η κατάσταση του είναι κακή καθώς σώζονται μόνο τα εξωτερικά τοίχοι. και αυτά φανερώνουν την εγκαταληψη των αρμοδίων και δεν ξέρει κανείς για το πόσο θα αντέξουν κι αυτά μιας και ο χρόνος όλο και δείχνει το σκληρό του πρόσωπο.

Μάλιστα από πληροφορίες κατοίκων λέγεται και πύργος του Ζαλουμη οποίος εμφανίστηκε στην περιοχή ως τσιφλικάς.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες κατοίκων έχτισε το συγκεκριμένο κάστρο στην Τάραψα περίπου 20 χρόνια πριν την Επανάσταση, δηλαδή γύρω στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ιστορία

O γενάρχης της οικογένειας Ζαλούμη ήταν τον 15ο αιώνα πειρατής από τον Δρύαλο Μάνης και το πραγματικό του όνομα ήταν Ασημάκος. Ο γιος του, Ιωάννης Ασημάκος, υπήρξε στρατιώτης του Παλαιολόγου. Μετά την άλωση επέστρεψε κάποια στιγμή στη Λακωνία.

Τρεις αιώνες αργότερα, μετά το 1770, κάποιος Ζαλούμης εμφανίζεται σαν τσιφλικάς, και αργότερα αγάς, στο Ασίμι Λακωνίας και στη γειτονική Τάραψα.

Επί Τουρκοκρατίας, μετά το 1715, στην περιοχή αυτή, τα «Μπουρδουνοχώρια», είχαν εγκατασταθεί Τούρκοι, Αλβανοί και εξισλαμισθέντες Έλληνες. Η περιοχή είχε στρατηγική σημασία για τους Οθωμανούς γιατί συνόρευε με την πάντα ανυπότακτη και προβληματική Μάνη, οπότε η εγκατάσταση Μουσουλμανικού πληθυσμού ήταν μια απόπειρα περιορισμού και ελέγχου των Μανιατών.

Ο αγάς Ζαλούμης ήταν από τους επιφανείς Τουρκομπαρδουνιώτες. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, έχτισε το συγκεκριμένο κάστρο στην Τάραψα περίπου 20 χρόνια πριν την Επανάσταση, δηλαδή γύρω στις αρχές του 19ου αιώνα. Πιθανότατα κτίστηκε στα πρότυπα άλλων καστροκατοικίων της Μάνης όπως τα γειτονικά (και ελαφρώς παλιότερα) κάστρα των Γρηγοράκηδων ή των Καπετανάκηδων . Εκείνα τα χρόνια τα Μπουρδουνοχώρια είχαν πολλές τέτοιες πυργοκατοικίες. Ο αριθμός των τουρκοβαρδουνιώτικων πύργων τα προεπαναστατικά χρόνια υπολογίζεται ότι ήταν 50 με 80.

Οι Τουρκομπαρδουνιώτες εγκατέλειψαν άρον άρον την περιοχή με το ξέσπασμα της Επανάστασης του ‘21. Λέγεται ότι έφυγαν όταν διαδόθηκε (εντέχνως από τους Μανιάτες) ότι πλοίο της Φραγκιάς αραξοβόλησε στο Γύθειο. Το πλοίο όμως δεν ήταν Φράγκικο, αλλά ανήκε στον καραβοκύρη Φραγκιά που έφερε στο Γύθειο πολεμικά εφόδια. Οι Τουρκομπαρδουνιώτες κατέφυγαν με τις οικογένειές τους στην Τρίπολη και μετά την άλωση της Τριπολιτσάς δεν ξανάκουσε κανείς γι’ αυτούς. Τα χωριά τους και τα σπίτια τους είτε ερήμωσαν είτε καταλήφθηκαν από Μανιάτες και άλλους Μωραΐτες.

Αργότερα επί Όθωνος, οι Βαυαροί διέταξαν την καταστροφή των πύργων της Λακωνίας. Αυτό προκάλεσε έναν μικρό εμφύλιο το 1834, καθώς οι Μανιάτες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και ξεσηκώθηκαν. Έτσι ελάχιστοι Μανιάτικοι πύργοι καταστράφηκαν τότε. Αυτό όμως δεν συνέβη με τους πύργους των Μπουρδουνοχωρίων, για τους οποίους δεν νοιάστηκε κανείς, και οι περισσότεροι κατεδαφίστηκαν. Ένας από αυτούς ήταν το «σεράγι» του Ζαλούμη που ανατινάχθηκε με τη χρήση μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών.

Το χωριό Βασιλάκιο, παλαιότερα γνωστό ως Τάραψα, βρίσκεται στις παρυφές του Ταΰγετου με 100 περίπου μόνιμους κατοίκους, 25χλμ από την Σπάρτη και 23χλμ από το Γύθειο. Το χωριό είναι καταπράσινο και διαθέτει ένα δάσος 80.000 στρεμμάτων.

Αξίζει επίσης να επισκεφτεί κανείς την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, αλλά και το εξωκκλήσι του Αϊ Γιαννάκη, το οποίο αν και ερειπωμένο, διαθέτει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, ενώ το υλικό κατασκευής του είναι από αρχαίο οικοδομικό υλικό.

Δείτε περισσότερους προορισμού ΕΔΩ 
Βίντεο youtube.com/channel

Πηγές : Δημήτρης Κωστούλιας , kastra.eu
Φωτογραφίες διαδικτύου 

 

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: