Επικαιρότητα.

Κλιμακώνονται τα μέτρα λόγο κορονοϊού

Ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά (20.3.2020)

 

 

 

Η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες. Αλλά δυστυχώς, κάποιοι, δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, αγνοούν τις συστάσεις. Και τέτοιες συμπεριφορές απασχολούν και την κοινωνία, αλλά και την Πολιτεία.

Και η ελληνική Πολιτεία και γνώριζε και θα συνεχίσει να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια. Ας είναι ξεκάθαρο αυτό.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης στο μήνυμά του – και θα ήθελα να το επαναλάβω και να το τονίσω – ότι από όλους εμάς και από τη δική μας συμπεριφορά, εξαρτάται τελικά αν η Κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Κρατώντας, λοιπόν, αυτό ως δεδομένο και αναφορικά με νέα μέτρα και συστάσεις, σάς ενημερώνω για τα εξής:

• Από το Σάββατο (21.3.2020) στις 6 το πρωί επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά μας με πλοία της ακτοπλοΐας, ΜΟΝΟ των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται, αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών, καθώς και εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους κατοίκους των νησιών μας.

Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι πολλές φορές αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί.

Για να εκδώσει πλέον, λοιπόν, κάποιος εισιτήριο προκειμένου να ταξιδέψει σε νησί, είναι απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου που μπορεί κάποιος να κατεβάσει από το TAXIS ή αντιγράφου της δήλωσης Ε1, ώστε αν αποδεικνύεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας του.

• Επίσης, απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όσα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής βρίσκονται σε πλεύση, υποχρεούνται ως τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου, δηλαδή μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, να καταπλεύσουν. Το Λιμενικό και οι λιμενικές αρχές έχουν πάρει σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου σε όλη την επικράτεια.

• Επιπλέον, το Σάββατο 21.3.2020 θα είναι  εκτάκτως κλειστές όλες ο λαϊκές αγορές της χώρας. Από Δευτέρα, στις λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί, με απόσταση πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής εναλλαγής ανά εβδομάδα.

• Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, από Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική η απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά μέτρα, αντί 10 τετραγωνικών μέτρων που ίσχυε ως τώρα.

• Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι έχουν ανασταλεί όλες οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης, καθώς επίσης και οι άδειες κρατουμένων και οι μεταγωγές αυτών, με εξαίρεση την επίκληση ειδικών λόγων κοινωνικού χαρακτήρα και πάντα σε ελάχιστο αριθμό.

• Επειδή παρατηρούνται φαινόμενα που δε συνάδουν με την κρισιμότητα της κατάστασης, επαναλαμβάνουμε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών. Θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση προσώπων, προκειμένου  να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο παραπάνω κανόνας. Δεν επιτρέπονται ούτε πικ νικ, ούτε άθλησή κατά ομάδες.

 

Επαναλαμβάνουμε επίσης,  ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά ζωτικών αναγκών.

 

Εξαίρεση αποδεκτή υπάρχει για μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στο γιατρό, μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μετάβαση στο ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία, μετάβαση στην τράπεζα, μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων, κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη, σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου και κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: