Λακωνία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης Δημόσιας Διαβούλευσης για την Ο.Χ.Ε. Ταϋγέτου

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης Δημόσιας Διαβούλευσης για την Ο.Χ.Ε. Ταϋγέτου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Σπάρτης και έλαβε χώρα την Τέταρτη, 15 Ιουλίου 2020, στην πλατεία της Κοινότητας Καστορείου.

Στη Δημόσια Διαβούλευση είχαν προσκληθεί να παραβρεθούν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων και των συλλογικών φορέων των πρώην καποδιστριακών δήμων Μυστρά, Πελλάνας και Φάριδος, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη στην πρόσκλησή μας. 

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γεώργιος Κουρεμπής και Αντώνης Καλομοίρης , Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Κοινοτήτων Αγ. Ειρήνης, Αγ. Κωνσταντίνου, Αλευρούς,  Ανωγείων,  Άρνας, Βορδόνιας, Γεωργιτσίου, Γοράνων, Καστορείου, Λογγάστρας, Λογκανίκου, Μυστρά,  Παρορίου, Πελλάνας, Περιβολίων, Σουστιάνων, Συλλογικοί φορείς των περιοχών κατά μήκος του Ταϋγέτου και συγκεκριμένα: Εμπορικός Σύλλογος Καστορείου, Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης, Σύλλογος Φίλων Ταϋγέτου “Η Λουσίνα”, Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καστορείου “Πολυδεύκης”, Προοδευτικός  Σύλλογος “Ταϋγέτη”, Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος “Παρόρι 2011”, Αγροτικός – Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Εξωραϊστικός  Σύλλογος Σουστιάνων, Πολιτιστικός Σύλλογος Παρδαλίου, Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος Βορδόνιας “Ο Ζωγράφος”, Σύλλογος Γεωργιτσιάνων Σπάρτης “Το Κουτούνι”, Πολιτιστικός Σύλλογος Πελλάνας “Διόσκουροι”, Σύλλογος Γυναικών Παλαιοπαναγιάς, Πολιτιστικός Σύλλογος  Άρνας  «Ο Πλάτανος», Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Λογγανίκου. 

Στην συζήτηση για την Ο.Χ.Ε. Ταϋγέτου παρέστη και συνέβαλε  στην σχετική συζήτηση με πολύ χρήσιμες πληροφορίες, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Θεόδωρος Βερούτης, εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία και χρηματοδοτεί το πρόγραμμα .  Βεβαίως στην συνάντηση είχε προσκληθεί εκ μέρους του Ινστιτούτου Σπάρτης ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο επικεφαλής της επιτροπής που έχει ορίσει ο Δήμαρχος για την ΟΧΕ Ταϋγέτου κ. Νίκος Μηλιάκος, οι οποίοι δεν μπόρεσε να παραστούν.

Στην εισήγησή της προς τους παρευρισκόμενους η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ. Αναστασία Κανελλοπούλου αναφέρθηκε αναλυτικά στην φιλοσοφία και στο περιεχόμενο των ΟΧΕ, τόνισε την σημασία της απόφασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου να χρηματοδοτήσει τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και ειδικά στην ορεινή και μειονεκτική περιοχή του Ταϋγέτου και πρότεινε ο προσανατολισμός των προτάσεων εκ μέρους των τοπικών φορέων να είναι η επιλογή και ένταξη στην ΟΧΕ  Λακωνικού Ταϋγέτου  μεγάλων αναπτυξιακών παρεμβάσεων και όχι η πολυδιάσπαση των πιστώσεων σε μικρά έργα ή μόνον σε άυλες δράσεις που δεν θα προσφέρουν την απαραίτητη προστιθέμενη αξία για την ανάπτυξη της περιοχής και για την προσέλκυση επενδυτών.

Συγκεκριμένα η κ. Κανελλοπούλου πρότεινε ( επειδή η ΟΧΕ προσανατολίζεται κυρίως σε έργα πολιτισμού και περιβάλλοντος) να προταθούν μεγάλες παρεμβάσεις όπως:

  • η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας, 
  • η δημιουργία λιμνοδεξαμενών σε περιοχές του Ταϋγέτου που έχουν ανάγκη άρδευσης για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και 
  • ένα μεγάλο Αθλητικό- Τουριστικό Πάρκο κατά μήκος του Ταϋγέτου όπου θα μπορούν να ενταχθούν αθλητικές εγκαταστάσεις, μονοπάτια, ιστορικά μνημεία, πολύ αξιόλογες περιοχές με μεγάλη φυσική ομορφιά, ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά μνημεία, επιχειρήσεις τουρισμού κλπ, σε όλο το μήκος του Ταΰγετου, τα οποία θα μπορούν να οδηγήσουν τον επισκέπτη σε μια διαδρομή κατά μήκος του βουνού, προσφέροντας πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις και εμπειρίες που θα τον κρατήσουν σε εγρήγορση και θα τον κάνουν τον καλύτερο διαφημιστή της περιοχής.

Θετικοί στην κατεύθυνση της πρότασης του Ινστιτούτου Σπάρτης στάθηκαν όλοι οι ομιλητές,  οι οποίοι έλαβαν τον λόγο, οι οποίοι βέβαια επεκτάθηκαν και σε άλλα θέματα της περιοχής καθώς και σε θέματα προσδιορισμού του χαρακτήρα της ανάπτυξης του Ταϋγέτου. Τον λόγο έλαβαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο οποίος υπερθεμάτισε ως προς την σημασία των μεγάλων παρεμβάσεων,  ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καστορείου και συνδιοργανωτής της συνάντησης κ. Θανάσης Δημητρακόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καστορείου κ. Βασίλης Λαγανάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σπάρτης  κ. Γιώργος Κουρεμπής και. κ. Αντώνης Καλομοίρης,  ο Πρόεδρος Γεωργιτσίου κ. Νίκος Γιάνναρης, ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης και Πρόεδρος Φίλων Ταϋγέτου “Η Λουσίνα” κ. Κώστας Λαγανάς, ο Πρόεδρος Παρορίου κ. Περικλής Σταυράκος, ο Πρόεδρος της Βορδόνιας κ. Κωστας Τσάκωνας, ο εκπρόσωπος του Προοδευτικού Συλλόγου “Ταϋγέτη”  κ. Τάκης Καρούνος, ο κ. Σταύρος Καλαβρυτικός γεωλόγος –υδρογεωλόγος και η κ. Σταυρούλα Εμμανουήλ από τους Γοράνους.

Μετά το πέρας της καθ’ όλα ζωντανής και ενδιαφέρουσας συζήτησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων, συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα συνέχισης της συζήτησης από την στιγμή που η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου εγκαταστήσει τον τεχνικό σύμβουλο του προγράμματος, ο οποίος θα προτείνει την χωροθέτηση της ΟΧΕ Ταϋγέτου και τις δράσεις που θεωρούνται οι πιο σημαντικές για την εξυπηρέτηση της φιλοσοφίας του προγράμματος . Τότε θα είναι και η κατάλληλη στιγμή να συζητηθούν και μαζί του οι απόψεις που αναπτύχθηκαν κατά την παραπάνω 1η διαβούλευση για την ΟΧΕ Ταϋγέτου καθώς και η χωροθέτησή της.  

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: