Προορισμοί

Μονεμβασιά το «πέτρινο καράβι» του Ρίτσου

2086{icon} {views}

 

 

Η Μονεμβασιά στέκει καρτερικά στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνικής γης, μεταφέροντας τους επισκέπτες σε ένα ονειρικό ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία. Κάστρα και τείχη, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, εκκλησίες, παλιές χαμηλές καμάρες, αψίδες, οικόσημα, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι, βυζαντινές εικόνες δίνουν την εντύπωση μιας πόλης φανταστικής, που δεν την άγγιξε το πέρασμα του χρόνου.

 

 

 

Ένα μικρό νησί που ενώνεται με την ενδοχώρα από μια στενή λωρίδα γης, μια γέφυρα που συνυπάρχει με το θαλασσινό στοιχείο του Μυρτώου Πελάγους. Μπαίνοντας στο βράχο από τη μοναδική είσοδο – «μόνη έμβαση» απ’ όπου και το όνομα της πόλης Μονεμβασιά – αρχίζει το ταξίδι στο παρελθόν, από τον 6ο αιώνα που κατοικήθηκε μέχρι και σήμερα.

 

 

Η βυζαντινή Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας είναι γνωστή σαν το “Γιβραλτάρ της Ανατολής’’, το “Υπερνεφέλες Κάστρο” του Μοριά, το “Περιώνυμον Άστυ’’ του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’, η “Θεόσωστος πόλη” των Παλαιολόγων του Μυστρά, το “Μενεξέ Καλέσι” (Κάστρο των λουλουδιών – Φρούριο των Ανθέων) των Τούρκων, το λουλούδι της Μονεμβασιάς – η Ανθομύριστη Καστροπολιτεία του Νότου , “το πέτρινο καράβι” του Γιάννη Ρίτσου .

 


Δίκαια κατατάσσεστε  ως ένα από τα ποιο παράξενα μέρη του κόσμου που φέρνει την Ελλάδα στην 2 θέση παγκοσμίως και μόνο με την Μονεβασιά.

 

 

 

Μετά από μία ανηφορική διαδρομή 15 λεπτών, ο επισκέπτης φτάνει στην επάνω πόλη, τον «Γούλα» όπως λέγεται, αλλά η θέα σίγουρα τον ξεκουράζει. Στα πόδια του η κάτω πόλη, τα τείχη και η θάλασσα, να παίζει το αιώνιο παιχνίδι της με το Κάστρο, ενώ λίγο πιο πάνω δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας χτισμένη στην άκρη του απόκρημνου βράχου.

 

Στο Κάστρο υπάρχουν 40 εκκλησίες, μεταξύ των οποίων της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας, της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, της Παναγίας της Κρητικιάς, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Παύλου, της Αγίας Άννας, καθώς και το εργαστήριο και μουσείο αργυροχρυσοχοΐας.

 

 

Η μοναδική ατμόσφαιρα και η αφοπλιστική ομορφιά του τοπίου, οι εναλλαγές των χρωμάτων ανάλογα με την εποχή, τα καλντερίμια που αντηχούν την ιστορία αιώνων, κάνουν τη γωνιά αυτή της Ελλάδας, ιδανικό προορισμό. Ιππότες, πειρατές, σταυροφόροι και αυτοκράτορες σας περιμένουν για να «ντύσουν» το ρομαντικότερο ίσως παραμύθι της ζωής σας.

 

Όπως και να την πει κανείς, Μονεμβάσια, Μονεμβασία, Μονεμβασιά ή Μονοβάσια, τη γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία, ένα είναι σίγουρο : ότι θα μαγευτεί από την ομορφιά της από την πρώτη κιόλας στιγμή.

 

Η Μονεμβασιά αυτή αποτελεί από μόνη της μία μοναδική στο είδος της κιβωτό γνώσεων για τον πολιτισμό της μεσαιωνικής Πελοποννήσου, κυρίως μέσα από τα καλοδιατηρημένα οικοδομήματα του Πάνω και Κάτω Κάστρου, αλλά και μέσα από τα ευρήματα που εκτίθενται στην Αρχαιολογική Συλλογή της Μονεμβασιάς. Παράλληλα η χριστιανική παράδοση της περιοχής αποτελεί ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό κεφάλαιο πολιτισμού, γεγονός που το αποδεικνύουν οι δεκάδες εκκλησίες και μοναστήρια που βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρη την χερσόνησο.

 

 

 

«Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου. Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου. Κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη» έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος για τη Μονεμβασιά, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγές : pablito.gr/
malvasiawines.gr
www.liastravel.com
www.whitewedding.gr

 

 

Βίντεο με προορισμούς και όχι μόνο ΕΔΩ

Και επειδή δεν χωράνε όλες οι ομορφιές της Λακωνίας σε λίγες λέξεις , δείτε περισσότερους προορισμούς κάνοντας κλικ  ΕΔΩ 

Η κατηγορία μας ανανεώνεται συνεχώς με περισσότερους Λακωνικούς προορισμούς 

Επιμέλεια – Φωτογραφίες – Video
Alexandros Bougadis (Αλέξανδρος Μπουγάδης)
Δημοσιογράφος / Καλ. Φωτογράφος
Μέλος του Ομίλου UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε

 

 

 

Φωτογραφείο Αλέξανδρος Μπουγάδης
Δημοσιογράφος –  Artist  Photographer 

Φ Ω Τ Ο Γ Ρ Α Φ Ε I O
Το κατάστημα μας βρίσκετε στην Όθωνος  Αμαλίας 59
(Χαμαρέτου γωνία) Σπάρτη
Τηλ. 6909031174
2731181250
ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
twitter
Instagram 
youtube channel

Αριθμός Μητρώου 13668
Διαπιστευμένο ΜΜΕ από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου 

Spartavoice.gr : Στην ιστοσελίδα μας παρέχεται τοποθέτηση προϊόντων από την Google , ουδεμία ευθύνη φέρουμε για την προβολή αυτών των προϊόντων 

You may also like

Κοινοποίηση: