Best of...Προορισμοί

Μυστράς μια πολιτεία-μνημείο

2846{icon} {views}
Wikimedia Greece Βραβείο Wiki Love Monuments 2020

 

Ο Μυστράς, σε απόσταση αναπνοής από τη Σπάρτη, είναι μια πολιτεία-μνημείο των τελευταίων αιώνων της βυζαντινής κυριαρχίας.

 

 

Τα επιβλητικά κτήρια, με χαρακτηριστικότερο το φράγκικο κάστρο που κατασκευάστηκε το 1249, και η έντονη ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, που αντικατοπτρίζεται στις εκκλησίες και το μοναστήρι του, προσελκύουν πλήθος επισκεπτών, που έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη μοναδική αρχιτεκτονική της καστροπολιτείας, κάνοντας έναν περίπατο στα λιθόστρωτα δρομάκια.

 

 

 

 

Δίπλα στο Μυστρά, σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από την πόλη της Σπάρτης δημιουργήθηκε η κοινότητα του Νέου Μυστρά, η οποία αποτελεί τουριστικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες, χάρη στις άριστες υποδομές που διαθέτει και την προνομιακή της θέση με θέα στην καστροπολιτεία.

 

 

Ο οικισμός του νέου Μυστρά επίσης έχει να δείξει τις δικές του ομορφιές, με τα γραφικά δρομάκια, τις πέτρινες αυλόπορτες και τους ανθοσκέπαστους μαντρότοιχους.
Στο δημοτικό διαμέρισμα Μυστρά τελούνται οι εκδηλώσεις των Παλαιολογείων.

 

 


Στον οικισμό του Νέου Μυστρά μπορείτε εύκολα να περπατήσετε στα στενά σοκάκια του και να θαυμάσετε τα νεοκλασικά κτήρια όπου μερικά από αυτά έχουν ανάμεσα στις πέτρες τους και αντικείμενα από τον Αρχαίο Μυστρά.

 


Από το Μυστρά ξεκινάει και το μονοπάτι προς Ταϋγετη όπου συνεχίζεται για Αναβρυτή και Ταϋγετο επίσης  ξεκινά θαυμάσια διαδρομή προς Πικουλιάνικα, Ταϋγέτη αλλά και προς τον Άγιο Ιωάννη των Βουβάλων στο Νέο Μυστρά (10 λεπτά από την πλατεία).

 

 

 

Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει ο ανδριάντας του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου οπού στο Μυστρά στέφθηκε Αυτοκράτορας στις 6 Ιανουαρίου 1449.


Στο Μύστρα βρίσκεται και το Μοναδικό Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών “Τάκη Αϊβαλή”

 

 

 

 

Στο χωριό μπορείτε να βρείτε ταβέρνες , καφέ , ξενοδοχεία.

Ο Μυστράς προσφέρει στους επισκέπτες του ολόκληρο το χρόνο τη δυνατότητα ανάπαυσης και αναψυχής.

 

Μυστράς

 

 

Στα Παλάτια των Καντακουζηνών και των Παλαιολόγων 

Μια συνεχόμενη πορεία στην ιστορία της Ελλάδας. Εκτείνεται από τα μέσα του 13ου αιώνα έως το 1953. Θαυμάστε το μεσαιωνικό κάστρο και τον οχυρωμένο οικισμό, που κλείνει μέσα στα τείχη του μονές, εκκλησίες, παρεκκλήσια, οικίες και παλάτια. Θα ξεκινήσετε από τα ανάκτορα των Παλαιολόγων και την αίθουσα του θρόνου. Σπάνιο δείγμα της κοσμικής βυζαντινής αρχιτεκτονικής επιβάλλεται με την παρουσία του στο μοναδικό πλάτωμα του λόφου. Ξεχωρίστε και εσείς τα σημαντικότερα αξιοθέατα: την πτέρυγα των Καντακουζηνών, κτισμένη από τον Δεσπότη Μανουήλ Καντακουζηνό, και την πτέρυγα των Παλαιολόγων, των αρχών του 15ου αιώνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μυστράς – Ταϋγέτη (μονοπάτι Ταΰγετου)

 

Στο Μυστρά υπάρχει και αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται σε διώροφο πέτρινο κτίριο του 1754, με ενδιαφέροντα χειρόγραφα, κοσμήματα, ανάγλυφα και άλλα Βυζαντινά εκθέματα.

 

 

Η Μονή Παντανάσσης είναι μοναστήρι στον Μυστρά της Ελλάδας. Ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Φραγκόπουλο, υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Δεσποτάτου του Μυστρά, ενώ αφιερώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1428.

 

 

Είναι η τελευταία χρονολογικά εκκλησία που χτίστηκε στον Μυστρά κάτω από τα τείχη της Επάνω Πόλης. Κατέχει περίοπτη θέση, στο κεντρικό σημείο τη ανατολικής πλαγιάς του λόγου και της καστροπολιτείας γενικότερα, και διατηρείται καλύτερα απ’ όλα τα άλλα μνημεία του Μυστρά. Είναι το μοναδικό μοναστήρι στον αρχαιολογικό αυτόν χώρο το οποίο εξακολουθεί να κατοικείται μόνιμα. Σήμερα, κατοικείται από μοναχές οι οποίες παρέχουν κατάλυμα στους προσκυνητές.

Ανήκει στο συνηθισμένο για τον Μυστρά τύπο που συνδυάζει την τρίκλιτη βασιλική στο ισόγειο και το σταυροειδή εγγεγραμμένο πεντάτρουλο στον όροφο. Σημαντικές για το κτηριακό συγκρότημα ήταν οι ανοιχτές στοές του (σήμερα σώζεται μόνο μία).

 

 

Η όμορφα και περίτεχνα σκαλισμένη πέτρινη πρόσοψη της μονής αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο. Η εξωτερική ανάγλυφη κεραμοπλαστική διακόσμηση της Παντάνασσας αποτελεί εξαίρετο δείγμα συνδυασμού βυζαντινών και δυτικών στοιχείων. Πιο έντονες είναι οι φραγκικές επιδράσεις στο εντυπωσιακό τετραώροφο καμπαναριό της. Συνολικά ο ναός είναι το κτίσμα του Μυστρά με τις ισχυρότερες δυτικές επιρροές.

 

 

Τα γλυπτά του ναού, που ποικίλλουν ως προς την τεχνοτροπία, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα κιονόκρανα, τα επιθήματα και η πύλη που οδηγεί από το νάρθηκα στο ναό. Οι τοιχογραφίες των θόλων και των υπερώων της Παντάνασσας (1430) έχουν υψηλή ποιότητα και ξεχωρίζουν για τη δύναμη του χρώματος και την κίνηση που τις διακρίνει. Οι τοιχογραφίες του ισογείου είναι μεταγενέστερες (17ος-18ος αι.) και διαφοροποιούνται ως προς το ύφος και την καλλιτεχνική αξία.

 

 

 

 

 

Wikimedia Greece Βραβείο Wiki Love Monuments 2020

 

 

 

Μυστράς ο ζωντανός θρύλος

 

 

 

Επιμέλεια – Φωτογραφίες Studio Photography Alexandros Bougadis
Μέλος του ομίλου UNESCO Τεχνών , Λόγου και Επιστημών Ελλάδος

Και επειδή δεν χωράνε όλες οι ομορφιές της Λακωνίας σε λίγες λέξεις , δείτε περισσότερους προορισμούς κάνοντας κλικ ΕΔΩ 

Βίντεο με Λακωνικούς προορισμούς κα όχι μόνο ΕΔΩ 

Η κατηγορία μας ανανεώνεται συνεχώς με περισσότερους Λακωνικούς προορισμούς 

 

 Studio Photography Alexandros Bougadis

Φωτογράφηση – Βιντεογράφηση : Γάμων , Βαπτίσεων , Εκδηλώσεων

 

 

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
youtube channel
Instagram 
twitter

You may also like

Κοινοποίηση: