Best of...Προορισμοί

Παρόρι – Σωτήρα , στο φαράγγι του Ταϋγέτου

2352{icon} {views}

Το Παρόρι είναι ένα μικρό χωριουδάκι, λίγα χιλιόμετρα από τον Μυστρά  , 5 χλμ. από την πόλη της Σπάρτης, «φυτεμένο» θα έλεγες στις υπώρειες του Ταϋγέτου.

 

 

Ο επιβλητικός Ταΰγετος κρύβει αμέτρητα μυστικά και ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο και σας προσκαλεί να τα ανακαλύψετε μέσα από τα μονοπάτια του.

 

 

 

Ο Ταΰγετος σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία , πήρε το όνομα της Ταϋγέτης , μία από τις Ατλαντίδες και το συγκεκριμένο μονοπάτι ,  αν το συνεχίσεις σε βγάζει στο χωριό της Ταϋγέτης και μετά από μονοπάτι προς Μυστρά. 

 

 

 

Ο Ταΰγετος  με τα εξαιρετικά καλντερίμια που ξεκινούν από τον κάμπο και συνεχίζουν με απαιτητικά τα μονοπάτια προς τις υψηλές κορυφές. 

 

 

 

Μια από τις εντυπωσιακότερες και σύντομες περιπατητικές διαδρομές είναι αυτή  που ξεκινά από το Παρόρι ,  λίγο έξω από την Σπάρτη , με την πινακίδα να αναγράφει  Σπηλαιώδες Ναός Παναγίας Λαγκαδίωτισσας ( δείτε εδώ) 2 μονοπάτια που χωρίζονται και οδηγούν σε δύο πανέμορφα εξωκλήσια. Αξίζει τον κόπο στον γυρισμό να επισκεφτείτε την Παναγία Λαγκαδιώτισσα. 

 

Λαγκαδιώτισσα

 

Θα συναντήσετε κρυφές πηγές με κρυστάλλινο νερό του βουνού και καταρράκτες να περνούν δίπλα σας….

 

 

 

 

Η διαδρομή αυτή δεν είναι συνολικά δύσκολη και διαθέτει και πολύ καλή σηματοδότηση , απαιτεί όμως περισσή προσοχή , ιδιαίτερα στα σημεία που τα βράχια των πλευρών καθιστούν το μονοπάτι στενό. Ξεκινάτε την διαδρομή γοητευμένη από το άκουσμα του νερού και  τις ασύλληπτες ευωδίες .

 

 

 

 

Ο βράχος που είναι στην κυριολεξία στην άκρη του κεφαλιού σας από την μία και από την άλλη η απότομη πλαγιά καθώς ανηφορίζετε ,  αποκαλύπτει τον άγριο όγκο του φαραγγιού, αλλά και την εικόνα της καταπράσινης κοιλάδας του Ευρώτα στο βάθος.

 

 

Το ανέβασμα θέλει  προσοχή, καθώς βλέπεις στα δεξιά σου, κάτω από την πυκνή βλάστηση, ότι κάτω απ’ τα πόδια σου υπήρχε βάθος  πολλών μέτρων.  Στο ποιο στενό του πέρασμα  ο τοπικός σύλλογος έχει βάλει κάγκελα για την προστασία των πεζοπόρων.

 

 

 

Στην διαδρομή θα συναντήσετε και τα σπιτάκια των μελισσών τι είναι αυτά : μικρά κλουβιά (μελίσσια) με σκοπό οι άγριες μέλισσες να χτίσουν εκεί τα δίχτυα τους ώστε να προστατευτούν το χειμώνα. Τα υλικά που υπάρχουν μέσα στα κλουβιά είναι νεκρό ξύλο και φυτικός βλαστός, έτσι όπως ακριβώς υπάρχουν και στη φύση. Τη δράση έχει αναλάβει το ελληνογερμανικό πρόγραμμα νέων Bb(e) wild & free. Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία των άγριων μελισσών που κινδυνεύουν. 

 

 

Τα δύο χιλιόμετρα μέχρι το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, αν και είναι λίγο κουραστικά, είναι πανέμορφα και σίγουρα αξίζουν τον κόπο.

 

 

Τέτοια φύση, τέτοια ομορφιά, ησυχία, τόση ποικιλία εικόνων και χρωμάτων, πόσο εύκολα μπορείς να τα συναντήσεις καθημερινά; μια διαδρομή που σχετικά δε είναι και τόσο δύσκολη , την δυσκολία την έχει στην αρχή περίπου μέχρι να κάνετε τα πρώτα 600 μέτρα, μετά θα δείτε ότι είναι ποιο βατά ,  μια διαδρομή που σε ανταμείβει σε κάθε λεπτό που κάνεις… 

 

 

 

 

Δείτε περισσότερα βίντεο από την Λακωνία στο κανάλι μας στο You Tube ΕΔΩ

Δείτε περισσότερους προορισμούς ΕΔΩ

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ 

Παρόρι – Παναγία Λαγκαδιώτισσα – Σωτήρα :
Υψομετρική διαφορά 510μ (270-780)
Μήκος 2 χιλιόμετρα
Διάρκεια πορείας 40 λεπτά

 

 

 

 

Βίντεο με προορισμούς και όχι μόνο ΕΔΩ
Δείτε περισσότερους προορισμούς ΕΔΩ 

Επιμέλεια – Φωτογραφίες Alexandros Bougadis (Αλέξανδρος Μπουγάδης)
Δημοσιογράφος / Καλ. Φωτογράφος
Μέλος του Ομίλου UNESCO Τεχνών , Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

χώρος διαφήμισης 

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
twitter
Instagram  

 

You may also like

Κοινοποίηση: