Λακωνία

Προστασία φυσικής κληρονομιάς από τις αρνητικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού

 

“Προστασία της φυσικής κληρονομιάς από τις αρνητικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού” είναι το θέμα διήμερου διαδικτυακού εκπαιδευτικού σεμιναρίου που ξεκίνησε την Τρίτη 25 Μαΐου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 26 του μήνα.

Το σεμινάριο διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου -ως επικεφαλής του έργου “INHERIT” του διαπεριφερειακού προγράμματος “INTERREG MED”-, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών που είναι εταίρος του έργου.

Στο εν λόγω σεμινάριο, το οποίο είναι ειδικά προσαρμοσμένο για άτομα και φορείς που ασχολούνται με την προστασία της φυσικής κληρονομιάς, απηύθυναν χαιρετισμό, εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.

 

Ο Θ. ΒΕΡΟΥΤΗΣ

“Είναι βέβαιο ότι αποτελεί πρώτιστο χρέος μας η  διάσωση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, γιατί αυτό είναι που αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας, διατηρεί ζωντανή τη μνήμη και την ταυτότητα της περιοχής στην οποία ζούμε, και βοηθά τη συνέχιση βιώσιμων δραστηριοτήτων” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θ. Βερούτης στον χαιρετισμό του, επισημαίνοντας στη συνέχεια:

“Εχουμε χρέος στα έργα υποδομής που υλοποιούμε σε μια περιοχή να φροντίζουμε, α) για την ανάδειξη και ήπια αξιοποίηση των περιοχών που χαρακτηρίζονται για τη μοναδικότητά τους ως τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους  συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού τοπίου, β) για την προβολή και ανάδειξη των φυσικών μνημείων όπως είναι  τα δάση, οι λίμνες, τα σπήλαια, τα ποτάμια  κλπ, γ) για την προστασία και αποκατάσταση των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών – τοπίων, ώστε να αναδειχτούν ως πόροι φυσιολατρικού τουρισμού και αλλά και γεωτουρισμού, δ) για την υλοποίηση δράσεων προώθησης του εναλλακτικού φυσιολατρικού τουρισμού και της δημιουργίας των ανάλογων υποδομών (π.χ. καταφύγια, δίκτυα πεζοπορικών διαδρομών, αναρριχητικά πάρκα κλπ.)”.

Επιπλέον, ο αντιπεριφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου “για την ανάδειξη του ποταμού Ευρώτα ενός φυσικού τοπόσημου, η φήμη του οποίου ξεπερνά τα όρια της περιοχής και θα έλεγα ότι είναι παγκόσμιας εμβέλειας. Αναζητούμε τον δημόσιο χώρο στις όχθες του Ευρώτα και προκηρύσσουμε διεθνή διαγωνισμό που θα μας δώσει την δυνατότητα να τον αξιοποιήσουμε ως περιοχή αναψυχής, πολιτισμού και -γιατί όχι- και ως περιβάλλοντα χώρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, όταν αυτό υλοποιηθεί”.

Με αυτά τα λίγα θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα αυτή η εκπαίδευση και να ευχηθώ να υπάρξουν σύντομα οι συνθήκες που τέτοιες εκδηλώσεις θα γίνονται και με τη φυσική μας παρουσία που σε καμία περίπτωση δεν υποκαθίσταται.

 

 

χώρος διαφήμισης 

Alexandros Bougadis
Βραβευμένος Φωτογράφος 
Μέλος του Ομίλου UNESCO Τεχνών , Λόγου & Επιστημών Ελλάδος 

Φωτογραφήσεις – Βιντεοσκοπήσεις : Γάμων , Βαπτίσεων , Εκδηλώσεων , Προϊόντων
6909031174

 

 

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
twitter
Instagram 
youtube channel

You may also like

Κοινοποίηση: