Σαν σήμερα

Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου: Ρούσβελτ, Τσόρτσιλ & Στάλιν μοιράζουν τον κόσμο – συντρίβεται ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού

 

660 π.Χ.: Ο αυτοκράτορας Τζίμου ιδρύει την Ιαπωνία, σύμφωνα με την παράδοση.

55: Ο Τιβέριος Κλαύδιος Καίσαρας Βρετανικός, διάδοχος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, πεθαίνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Ρώμη. Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο στο Νέρωνα να γίνει αυτοκράτορας.

 

 

1776: Γεννιέται στην Κέρκυρα ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας.

1825: Ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4.000 πεζών και 4.000 ιππέων, αποβιβάζεται στη Μεθώνη και την επομένη κινείται προς την Πύλο. Μεγάλος κίνδυνος για την Ελληνική Επανάσταση.

1847: Γεννιέται ο εφευρέτης Τόμας Έντισον, στον οποίο οφείλονται πάνω από 300 εφευρέσεις μεταξύ των οποίων ο φωνόγραφος και η ηλεκτρική λάμπα. Τιμήθηκε με το Νόμπελ το 1915 και πέθανε το 1935.

1934: Σε κλίμα πολιτικής οξύτητας διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, με έντονη αντιπαράθεση των υποψηφίων της κυβερνητικής παράταξης και της αντιπολίτευσης. Νικητής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός και αντιβενιζελικός υποψήφιος, Κωνσταντίνος Κοτζιάς. Δήμαρχος Πειραιά εκλέγεται ο Σωτήριος Στρατήγης. Στην Καβάλα εκλέγεται ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος, ο 29χρονος Δημήτριος Παρτσαλίδης. Αυτές είναι και οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα στις οποίες λαμβάνουν μέρος γυναίκες.

 

 

1945: Ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο Άγγλος πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ και ο σοβιετικός κομουνιστής ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν, μοιράζουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, υπογράφοντας τη Συνθήκη της Γιάλτας.

1959: Μονογράφεται στη Ζυρίχη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Τούρκο ομόλογό του Αντνάν Μεντερές η συμφωνία για την Κύπρο. Στις 19 Φεβρουαρίου 1959 η συμφωνία θα υπογραφεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Λονδίνο (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία και οι δύο κοινότητες της Κύπρου).

1961: Ιδρύεται το Δημοκρατικό Κέντρο – Αγροτική Φιλελευθέρα Ένωσις υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπανδρέου. Η Νέα Πολιτική Κίνηση διαλύεται και τα στελέχη της προσχωρούν στο νέο κόμμα με εξαίρεση τους Ιωάννη Ζίγδη, Παναγή Παπαληγούρα και Γεώργιο Ράλλη, οι οποίοι καθίστανται ανεξάρτητοι.

1961: Ανακοινώνεται ότι ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής κρανίο προϊστορικού ανθρώπου, γνωστού ως «αρχανθρώπου».

 

 

1964: Το Γενικό Χημείο του Κράτους δίνει το πράσινο φως για την κυκλοφορία της Coca Cola στη χώρα μας.

1970: Η Ιαπωνία γίνεται η τέταρτη χώρα στον κόσμο, που βάζει δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη.

1971: Σαράντα κράτη υπογράφουν συνθήκη, που απαγορεύει τη χρήση πυρηνικών όπλων στη θάλασσα.

1975: Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πολιτικού κόμματος στη Βρετανία, όταν εκλέγεται αρχηγός των Τόρις.

1978: Η Κίνα επιτρέπει την κυκλοφορία των έργων του Αριστοτέλη, του Σαίξπηρ και του Ντίκενς.

1990: Μετά από 27 χρόνια στη φυλακή «Βίκτορ Βέστερ» ο Νέλσον Μαντέλα ελευθερώνεται.

 

 

2016: Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας συντρίβεται στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στη νήσο Κίναρο, δυτικά της Λέρου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 αξιωματικοί.

 

========================================================================================

 μια προσφορά των : 

 

Car Wash Γιώργος& Δημήτρης Μασγανάς
Ορθίας Αρτέμιδος 1 Σπάρτη

 

 

 

 

Συνεχής  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   &  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα

 

You may also like

Κοινοποίηση: