Σαν σήμερα

Σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου: η σφαγή των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς

1803: Ολοκαύτωμα στο Κούγκι. Ο ιερομόναχος Σαμουήλ με πέντε Σουλιώτες  για να αποφύγουν τον κίνδυνο να συλληφθούν από τους Tούρκους, βάζουν φωτιά σε βαρέλι με την πυρίτιδα και ανατινάσσονται.

 

 

1943: Στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών καταστρέφουν τα Καλάβρυτα κι εκτελούν και τους 1.101 άνδρες κατοίκους του χωριού, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πράξη αυτή ήταν μαζικά αντίποινα στην εκτέλεση 77 Γερμανών αιχμαλώτων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τους αντάρτες πριν από την έναρξη της «επιχείρησης Καλάβρυτα». Οι σφαγές ξεκίνησαν από την παράκτια περιοχή της Αχαΐας στη βόρεια Πελοπόννησο, όταν τα στρατεύματα της Βέρμαχτ στην πορεία τους έκαψαν χωριά και δολοφόνησαν τους πολίτες στο δρόμο τους.
Η σφαγή των Καλαβρύτων είναι η πιο βαριά περίπτωση πολεμικού εγκλήματος στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

1945: Εκτελούνται κατόπιν δίκης και δι’ απαγχονισμού οι Γιόζεφ Κράμερ και Ίρμα Γκρέζε, αμφότεροι Γερμανοί Ναζί, αντίστοιχα διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν και δεσμοφύλακας στο εν λόγω στρατόπεδο, γνωστοί ως “Κτήνη του Μπέλσεν”.  

1959: Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Κύπρου.

1967: Ο βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β’ επιχειρεί ένα ανεπιτυχές πραξικόπημα κατά του καθεστώτος των συνταγματαρχών. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα εγκαταλείπει την Ελλάδα στις 14 Δεκεμβρίου.

1972: Ξεκινάει η επανδρωμένη αποστολή του Απόλλων 17 για τη Σέληνη. Παραμένει μέχρι σήμερα η τελευταία επανδρωμένη αποστολή που πάτησε στη Σελήνη.

2002: Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ανακοινώνεται η είσοδος δέκα νέων χωρών στην Ε.Ε. για τον Μάιο του 2004. Ανάμεσα στις χώρες και η Κύπρος. 

2003: Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν συλλαμβάνεται κοντά στην γενέτειρα πόλη του, το Τικρίτ.

2007: Υπογράφεται η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λισαβόνα από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ.

 

Συνεχής  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: