Σαν σήμερα

Σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου: δολοφονείται ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών – Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι

 

1819: Γεννιέται η Μέρι Αν Έβανς – από τις κορυφαίες της Βικτωριανής εποχής- η οποία χρησιμοποιούσε το ανδρικό λογοτεχνικό ψευδώνυμο Τζορτζ Έλιοτ για να είναι σίγουρη ότι θα πάρουν στα σοβαρά τα έργα της. Τα μυθιστορήματά της, που συνήθως αφηγούνταν τη ζωή στην επαρχιακή Αγγλία, είναι γνωστά για τον ρεαλισμό και την ψυχολογική οξυδέρκειά τους.

1869: Καθελκύεται στο Νταμπάρτον της Σκωτίας το ιστιοφόρο Κάτυ Σαρκ, ένα από τα τελευταία που κατασκευάστηκαν ποτέ και το μόνο που σώζεται σήμερα.

1897: Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η ελληνοτουρκική συνθήκη ειρήνης μετά τον χαμένο άτυχο για την Ελλάδα πόλεμο του 1897. Η ελληνική πλευρά υποχρεώνεται να καταβάλει τέσσερα εκατομμύρια χρυσές λίρες ως αποζημίωση στην Τουρκία και να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη. Με την ίδια συνθήκη, η Κρήτη αποκτά την αυτονομία της.

1906: Τα αρχικά S.O.S. καθιερώνονται ως διεθνές σήμα κινδύνου, στο Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας του Βερολίνου.

1920: Διενεργείται δημοψήφισμα για την επάνοδο του βασιλέως Κωνσταντίνου στην Ελλάδα από την κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη.

1938: Δολοφονείται στις φυλακές της Κέρκυρας ο γ.γ. της ΟΚΝΕ (νυν ΚΝΕ),  Χρήστος Μαλτέζος.

1940: Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις αντεπιτίθενται στην υπό ιταλική κατοχή Αλβανία και καταλαμβάνουν την Κορυτσά.

1942: Ο Γερμανός στρατηγός Φρίντριχ Πάουλους, ο οποίος πολιορκεί το Στάλινγκραντ, τηλεγραφεί στον Χίτλερ ότι οι δυνάμεις του περικυκλώθηκαν από τους Σοβιετικούς.

 

 

1963: Στο Ντάλας του Τέξας δολοφονείται ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και τραυματίζεται σοβαρά ο κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόναλι. Αργότερα συλλαμβάνεται ως ύποπτος ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ και κατηγορείται για τη δολοφονία τόσο του Αμερικανού προέδρου όσο και του αστυνομικού Τζ. Ντ. Τίπιτ. Ο αντιπρόεδρος, Λίντον Τζόνσον, ορκίζεται 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

2005: Το γερμανικό κοινοβούλιο εκλέγει την Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας. Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, και πρώτος πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε καγκελάριος της επανενωμένης Γερμανίας.

 

Συνεχής  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

 

You may also like

Κοινοποίηση: