Σαν σήμερα

Σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου: αιματοβαμμένη επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου

 

1781: Το πλήρωμα του βρετανικού πλοίου Ζονγκ πετάει σκόπιμα στη θάλασσα εκατοντάδες σκλάβους από την Αφρική προκειμένου να εισπράξει την ασφάλεια. Ο απολογισμός: περίπου 130 νεκροί. Το πλήρωμα δεν καταδικάστηκε ποτέ για τις δολοφονίες.

1877: Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον κάνει για πρώτη φορά επίδειξη του γραμμόφωνου.

1899: Ο Ελβετός επιχειρηματίας Χανς Γκάμπερ ιδρύει την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα.

1929: Ο Αμερικανός ναύαρχος και εξερευνητής Ρίτσαρντ Μπερντ γίνεται το πρώτο άτομο που πετάει πάνω από το Νότιο Πόλο.

1963: Ο Αμερικανός πρόεδρος Λύντον Τζόνσον δημιουργεί την επιτροπή Γουόρεν για να διερευνήσει τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

 

 

1964: Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνονται στον Γοργοπόταμο για να τιμήσουν την 22η επέτειο από την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας, που αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν η πρώτη φορά που εορτασμός διοργανώθηκε από το επίσημο ελληνικό κράτος. Μια έκρηξη όμως στον χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.

1970: Πανδαιμόνιο δημιουργείται στην πλατεία Συντάγματος, εν όψει της πρώτης προβολής της ταινίας Γούντστοκ στον κινηματογράφο Παλλάς της οδού Βουκουρεστίου. Πάνω από 3.000 νεαροί προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο, ενώ σκηνές υστερίας εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της προβολής, μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα. Ακολουθεί επέμβαση της αστυνομίας με 13 συλλήψεις.

1975: Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν δύο νεαροί φερέλπιδες επιχειρηματίες, ονομάζουν τη νεοσύστατη εταιρία τους «Microsoft». Μια επιχείρηση, που έμελλε τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε μια γιγάντια εταιρία, σχεδόν μονοπωλιακού χαρακτήρα, στο χώρο της πληροφορικής.

1975: Ο Γκράχαμ Χιλ και άλλα τέσσερα μέλη της ομάδας της Φόρμουλα 1 «Embassy Hill» σκοτώνονται όταν το ιδιωτικό τους αεροσκάφος συντρίβεται σε ένα γήπεδο του γκολφ σε προάστιο του Λονδίνου.

2009: Ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό 50,6% επικρατώντας της Ντόρας Μπακογιάννη που έλαβε 39,72% και του Παναγιώτη Ψωμιάδη που έλαβε 10,22%. Στις κάλπες προσήλθαν 782.136 ψηφοφόροι.

 

Συνεχής  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: