Επικαιρότητα.

Στους 91 οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής , άρση στις τηλεφωνικές επικοινωνίες από τους Εισαγγελείς.

694{icon} {views}

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας οι εισαγγελείς που ερευνούν την τραγωδία από τη φωτιά θα έχουν όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων

Με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, προχωρά η έρευνα που διενεργεί η εισαγγελία Πρωτοδικών για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κατάλογος των μαρτύρων που καλούνται να καταθέσουν στο πλαίσιο της έρευνας διευρύνεται κάθε ημέρα καθώς πρόσωπα που εξετάζονται φέρονται να δίνουν συγκεκριμένα ονόματα και στοιχεία που βοηθούν ουσιωδώς στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

Καθοριστικό ρόλο δε για την εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας αναμένεται να παίξει και η διαβίβαση στην εισαγγελία των επικοινωνιών που έχουν καταγράφει μεταξύ των εμπλεκομένων πριν και μετά την καταστροφή προκειμένου να τεθούν υπόψη του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που συνδράμει τους εισαγγελικούς λειτουργούς στην έρευνα. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να φτάσουν στα χέρια των ειδικών μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Πολύ χρήσιμα συμπεράσματα φέρεται να απεκόμισαν οι εισαγγελείς από την αυτοψία που πραγματοποίησαν στις καμένες περιοχές την προηγούμενη Παρασκευή για περίπου έξι ώρες. Στην επιτόπια έρευνα παρούσα ήταν και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Παραλλήλως, οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές αναμένουν να λάβουν κρίσιμα στοιχεία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιακών στελεχών της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας τις κρίσιμες ώρες από τις 16:49 το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου και για τις επόμενες ώρες που η περιοχή του Ματιού είχε παραδοθεί στις φλόγες. 

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την  άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων για να αναζητήσουν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

– Γιατί υποτιμήθηκε η φωτιά στο ξεκίνημά της και δεν εστάλησαν ισχυρές εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις
– Γιατί δεν αποφασίστηκε η εκκένωση της περιοχής στο Μάτι
– Γιατί δεν ελήφθη καμία πρόνοια για την μετακίνηση των πολιτών προς τη θάλασσα, είτε με ελικόπτερα από την παρακείμενη βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού είτε με ειδικές δυνάμεις, για παράδειγμα άνδρες της ΕΜΑΚ
– Ποιος κρίκος της υπηρεσιακής αλυσίδας μπλόκαρε την απόφαση για εκκένωση
– Γιατί οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθυστέρησαν να επέμβουν
– Ποιος ήταν ο λόγος που αστυνομικές δυνάμεις «έσπρωχναν» διερχόμενους οδηγούς από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέσα στο Μάτι
– Γιατί καθυστέρησε η από θαλάσσης διάσωση των εκατοντάδων πολιτών που είχαν πέσει στη θάλασσα.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων αναμένεται να παραδοθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να μελετηθούν από τις δικαστικές αρχές και να τεθούν υπ’όψιν του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα ώστε να γίνει ανασύνθεση πράξεων αλλά και πιθανών παραλείψεων, αμελειών ή ολιγωριών που μέχρι σήμερα έχουν προκαλέσει το θάνατο περίπου 100 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 91 έχουν ταυτοποιηθεί.

http://www.protothema.gr

Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στη σελίδα   μας  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: