Λακωνία

Το επιτελικό κράτος αποδεικνύεται ανεπαρκές και για την υγεία των Λακώνων

Σε συνέχεια της επίσκεψης του βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Στ. Αραχωβίτη στο Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη, την περασμένη Παρασκευή, συνοδεία κλιμακίου του κόμματος, κατατέθηκε χθες σχετική Ερώτηση στη Βουλή. Η συγκεκριμένη μονάδα Υγείας βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα αυτές τις ημέρες, λόγω των κρουσμάτων COVID 19 στο Νομό, επομένως το ζήτημα επείγει! 

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ιατρών και του λοιπού προσωπικού η κατάσταση είναι τραγική μπροστά στις νέες συνθήκες. Πέρα από την έλλειψη προσωπικού, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας. Μάσκες μιας χρήσης μαρκάρονται με το όνομα του χρήστη και χρησιμοποιούνται για περισσότερες από μία μέρες. Υλικό που έχει προμηθευτεί, περιμένει τη μεταφορά του εδώ και πάνω από ενάμιση μήνα από την 6η ΥΠΕ στην Πάτρα.

Και ενώ το Κέντρο Υγείας έχει αναλάβει την παρακολούθηση και περίθαλψη των διαπιστωμένων κρουσμάτων δεν υπάρχουν σε επάρκεια υλικά νοσηλείας πρώτης ανάγκης. Όσο αφορά στα γρήγορα τεστ για την πρώτη ιχνηλάτηση του Κορωνοϊου, ούτε λόγος! Εξυπακούεται ότι θα έπρεπε να έχει ήδη προχωρήσει άμεσα ο εφοδιασμός με γρήγορα τεστ για την ανίχνευση των πιθανών κρουσμάτων αλλά και την διερεύνηση (scanning) του γενικού πληθυσμού. 

Όσο και αν η Πολιτεία και το Υπουργείο κωφεύουν, η κατάσταση στη Λακωνία και η υγειονομική βόμβα που έχει ήδη σκάσει, δε σηκώνει περαιτέρω καθυστέρηση στην αντιμετώπισή της!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης: 

05.10.2020

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη είναι ένα Κέντρο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊου στην Λακωνία αλλά και των πολλών αγροτικών καλλιεργειών που απαιτούν μεγάλο αριθμό εργατικών χεριών.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ιατρών και του λοιπού προσωπικού, η κατάσταση που διαπιστώσαμε και μας περιγράφηκε όταν επισκεφθηκαμε με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τη Μονάδα Υγείας, είναι τραγική μπροστά στις νέες συνθήκες. Έλλειψη προσωπικού, υποστελέχωση και σχεδόν παύση λειτουργίας στα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου Ευρώτα, απίστευτη καθυστέρηση στον εφοδιασμό μέσων ατομικής προστασίας και λοιπού υγειονομικού υλικού είναι μερικά από τα σημεία που διαπιστώσαμε.

Στην περιοχή ευθύνης του Κ.Υ Βλαχιώτη υπάρχει μια δομή όπου έχουν τεθεί σε καραντίνα οι θετικοί στον ιό ασθενείς. Παράλληλα υπάρχει ένας δεύτερος χώρος καραντίνας με τις διαπιστωμένες επαφές των θετικών ασθενών. Αυτοί οι δύο χώροι εποπτεύονται από το προσωπικό του εν λόγω Κ.Υ. χωρίς να έχει δοθεί μέριμνα για ενίσχυση με επιπλέον υλικά νοσηλείας πρώτης ανάγκης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Δεδομένου ότι στη Λακωνία και σε άλλες περιοχές της χώρας έχει ξεκινήσει ή ξεκινάει οσονούπω η διαδικασία της ελαιοσυλλογής που απαιτεί επιπλέον εργατικά χέρια, με ποιόν τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα σκοπεύετε να ενισχύσετε τις δομές Υγείας της Λακωνίας σε προσωπικό ;
  • Σκοπεύετε να προμηθεύσετε τις δομές Υγείας με ικανό αριθμό γρήγορων τεστ (rapid tests) για τον προληπτικό έλεγχο (scanning) τόσο των εργατών γης όσο και του γενικού πληθυσμού;
  • Σκοπεύετε να προμηθεύσετε τις δομές Υγείας με αναλώσιμα υλικά ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υγειονομικές συνθήκες που έρχονται;

Ο ερωτών Βουλευτής
Αραχωβίτης Σταύρος

 

You may also like

Κοινοποίηση: