Επικαιρότητα.

Όχι στη κατάργηση του Ν. Κατσέλη αλλά η προστασία της… α΄ κατοικίας

 

Ο Υπουργός Οικονομικών και Ανάπτυξης   Γ. Δραγασακής  μίλησε για την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη και όχι για παράταση και ο κ . Τσακαλώτος προσπάθησε να αντιστρέψει  την κατάσταση για την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη  λέγοντας ότι  πιθανή είναι η  κατάργηση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, που βρίσκεται στον πυρήνα του νόμου Κατσέλη.

Όπως δήλωσε και σε ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ερωτηθείς σχετικά για τον νόμο 3869/2010  «Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη. Το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήταν το κομμάτι που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα». Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε πως «πολλές από τις διατάξεις, σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη ή νόμου Σταθάκη (σ.σ. ο όρος χρησιμοποιείται μετά τις αλλαγές που έγιναν στον νόμο τον Νοέμβριο του 2015, όταν υπουργός Οικονομίας ήταν ο κ. Γ. Σταθάκης) θα παραμείνουν σε ισχύ και μετά τον Ιανουάριο του 2019».

Η τότε υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη θέσπισε τον επίμαχο νόμο, που εισήγαγε για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία την έννοια της πτώχευσης για φυσικά πρόσωπα και τη δυνατότητα δικαστικής ρύθμισης χρεών. Βασικό στοιχείο του νόμου 3869/2010 αποτελεί το άρθρο 9 όπου προβλέπεται η δυνατότητα του οφειλέτη να ζητήσει την εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της περιουσίας του της πρώτης κατοικίας, βάσει της αντικειμενικής αξίας αυτής και εισοδηματικών κριτηρίων. Με τις τροποποιήσεις που έγιναν το 2015 προβλέφθηκε ότι αίτηση εξαίρεσης της α΄ κατοικίας από τη ρευστοποίηση επιτρέπεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Για τον λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς προκειμένου να εξευρεθεί διάδοχο πλαίσιο. Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε, επίσης, να διευκρινίσει ότι όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη δεν χάνουν τα δικαιώματα που απορρέουν από τις ευεργετικές διατάξεις του, ακόμη και αν αυτός καταργηθεί. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη λύση στο πρόβλημα. Αναφερόμενος δε στο ζήτημα των κόκκινων δάνειων, επισήμανε ότι επεξεργάζεται διάφορα σχέδια το υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι ίδιες οι τράπεζες. «Νομίζω ότι σιγά σιγά θα αντιμετωπιστεί», δήλωσε.
πηγή http://www.kathimerini.gr

 

Συνεχής  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: