Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την αξιολόγηση.

367{icon} {views}
22500697_ev_troika_ergasias__03082015_8744410-limghandlerΚαθοριστικό για τη διαπραγμάτευση και την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης είναι το ερχόμενο  Σαββατοκύριακο. Οικονομικό επιτελείο και τρόικα θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο της πολιτικής συμφωνίας, το περίφημο Staff Level Agreement που θα παρουσιαστεί στο EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου προκειμένου να πάρει έγκριση για την τελική κατάθεσή του στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Το κείμενο αυτή τη στιγμή, κι ενώ παραμένουν αγκάθια στη διαδικασία, βρίσκεται υπό επεξεργασία από τα τεχνικά κλιμάκια και θα πάρει την τελική του μορφή στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που θα εξελιχθεί το επόμενο διήμερο και προτού οι εκπρόσωποι των θεσμών φύγουν από την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετά σημεία του κειμένου θα περιγράφονται δύο εναλλακτικές – η πρώτη πρόταση και σε παρένθεση η δεύτερη – και στο τέλος θα διατηρηθεί εκείνη στην οποία θα έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τροϊκανών. «Θα διαβάζουμε το κείμενο γραμμή γραμμή και πάνω στο περιεχόμενό του θα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για επιμέρους σημεία της συμφωνίας» αναφέρει ανώτερη κυβερνητική πηγή που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, προϊδεάζοντας για πολύωρες διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.
 
Η κυβέρνηση εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξη για την έκβαση της διαπραγμάτευσης αναγνωρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν θέματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη και για τα οποία χρειάζεται εντατική δουλειά. Ενα από αυτά αφορά το δημοσιονομικό σκέλος ως προς τον στόχο του 2018 με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος προσδιορισμένο στο 3,5%, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει κατάληξη ως προς την πηγή άντλησης των 750 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τμήμα του θα προέλθει από μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες, ένα άλλο από κονδύλια για το Μεταναστευτικό που δεν σχετίζονται με μεταβιβάσεις από την Ευρώπη και ένα τρίτο από την αναδιάρθρωση των επιδομάτων πρόνοιας. Ειδικότερα, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα θα επιχειρηθούν καλύτερος επιμερισμός και στοχεύσεις στις κοινωνικές δαπάνες. Σημειωτέον πως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για το 2017 έχει καλυφθεί.

Το δεύτερο πρόβλημα στο οποίο αναζητούνται λύσεις αφορά το μείζον θέμα με τα εργασιακά. Η κυβέρνηση έχει σύμμαχό της το πόρισμα της επιτροπής σοφών που σε γενικές γραμμές κλίνει υπέρ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και όχι του ΔΝΤ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο και ειδικότερα η εκπρόσωπός του Ντέλια Βελκουλέσκου έχουν μπει σκληρά στην διαπραγμάτευση με αιχμή το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα εργασιακά κεντρικός στόχος είναι η κυβέρνηση να βγει ωφελημένη στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να καταγράψει όσο το δυνατόν λιγότερες ζημιές στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.

Η τρίτη εκκρεμότητα στη διαπραγμάτευση αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων, θέμα που πηγαίνει «σχετικά καλά», ωστόσο είναι πολύ τεχνικό και απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση. Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις.
  

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. Προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι ως προς το χρονοδιάγραμμα. Στόχος είναι η πολιτική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών να επιβεβαιωθεί από τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, ώστε να εξειδικευθούν τα άμεσα μέτρα για το χρέος και να προσδιοριστούν τα μεσομακροπρόθεσμα. Στόχος είναι με δεδομένες τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, της ελάφρυνσης του χρέους και των δημοσιονομικών στόχων να μεταφερθεί από τον Πολ Τόμσεν στο ΔΝΤ ώστε στις αρχές Ιανουαρίου το Ταμείο να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρθηκε στο θέμα της διαπραγμάτευσης. «Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η συνεπαγόμενη συμφωνία για την απομείωση του χρέους και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα είναι ένα ορόσημο. Θα διανύσουμε την απόσταση που απομένει ώς εκεί αποφασισμένοι να ξαναστήσουμε στα πόδια της την οικονομία και την κοινωνία και να ξαναδώσουμε στον λαό μας τα δικαιώματα, την κοινωνική προστασία και τις συνθήκες ζωής και εργασίας που η σκληρή λιτότητα των προηγούμενων χρόνων τούς στέρησε» είπε ο Πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση εξακολουθεί να ασκεί κριτική στη ΝΔ με αιχμή την οικονομία σχολιάζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να μη θέλει να καταλάβει ότι καμία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πανηγυρίζει για την πορεία της οικονομίας, παρόλο που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
www.tanea.gr 

You may also like

Κοινοποίηση: