20 χρόνια από το θάψιμο του Βασιλικού Τάφου στην Αρχαία Πελλάνα
Συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάψιμο του Βασιλικού Τάφου την ώρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης εκθειάζει την Αρχαία Πελλάνα για την σπουδαιότητά της
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει με ενθουσιασμό για την αρχαία Πελλάνα και θεωρεί ότι είναι μία πολλή σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη. Μεγάλης Ιστορικής σημασίας που αξίζει να διασωθεί και να αναδειχθεί, στα πλαίσια της ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδος
Κείμενο / Video / Φωτογραφίες : Νίκος Μπακής
Φέτος συμπληρώθηκαν ακριβώς 20 χρόνια από το θάψιμο ενός νέου καλοδιατηρημένου Βασιλικού τάφου στην αρχαία Πελλάνα, ο οποίος δεν πρόλαβε να δει το φως της δημοσιότητας. Ήταν ξημερώματα Μεγάλης Εβδομάδος του 2002, όταν το εργοτάξιο του ΥΠ.ΠΟ. που ανέλαβε την κατάχωση, αιφνιδίασε όχι μόνο τους κατοίκους της Πελλάνας, αλλά και τον ίδιον τον Διευθυντή της ανασκαφής Dr. Θεόδωρο Σπυρόπουλο. Έπειτα από εκείνη την αποφράδα ημέρα μέχρι και την σήμερον ημέρα, ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το Ελληνικό Κράτος, για την τύχη του λαμπρού αυτού μνημείου.
Αλλά ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Κάποτε στα χρόνια της μεγάλης του επιρροής ο Καθηγητής Αρχαιολογίας και Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Θεόδωρος Σπυρόπουλος προκαλούσε τρομερό σαματά όταν εμφανιζόταν στην αρχαία Πελλάνα και όχι μόνο. Εκατοντάδες εκδρομείς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό συνέρρεαν στην «Ομηρική Λακεδαίμονα», για να συναντήσουν από κοντά τον ευρηματικό επιστήμονα.
Εκτός από την Πελλάνα, είχε αφήσει επίσης βαθιά το αποτύπωμά του και στη Θήβα την δεκαετία του 70, όπου ανέσκαψε το μεγάλο Βασιλικό Νεκροταφείο των Ηρώων του Θηβαϊκού Κύκλου και τον τάφο των Οιδίποδος Παίδων και της Αντιγόνης. Καθώς επίσης και το λαξευτό ιππόδρομο στον οποίο τελούνταν αγώνες «επιτάφιοι», όπως περιγράφονται στη Ραψωδία Ψ΄ της Ιλιάδος, που είναι γνωστοί ως «Άθλα επί Πατρόκλω». Την βαθμιδωτή πυραμίδα του Αμφείου της τρίτης χιλιετίας π.Χ., το ταφικό μνημείο των μυθικών διδύμων αδερφών του Ζήθου και του Αμφίονα κ.ά.
Κατά την διάρκεια λοιπόν της ανασκαφής του Βασιλικού Τάφου στην Πελλάνα το 1980, έγινε μία εξίσου πολλή σημαντική ανακάλυψη μέσα στο ίδιο το μνημείο. Ο κ. Σπυρόπουλος στάθηκε για μία ακόμη φορά τυχερός, αφού έπεσε πάνω σε μια απείραχτη ταφή, όπου βρέθηκαν δυο μεγάλοι αμφορείς ανακτορικού ρυθμού ύψους περίπου ενός μέτρου. Δεν ήταν όμως αρχική ταφή, γιατί σύμφωνα με τα έθιμα της εποχής εκείνης συνήθιζαν να θάβουν όλους τους Βασιλείς μέσα στον ίδιο χώρο. Στο κέντρο του θαλάμου πάνω σ’ ένα φέρετρο ή σε μια λάρνακα ή πολλές φορές σε φορείο (δείτε αναλυτικά στο βίντεο).
Οι δε αμφορείς αυτοί χρησίμευαν ως τεφροδόχοι, δηλαδή όταν έλιωνε ο νεκρός έμπαιναν μέσα έπαιρναν τα λείψανά του, τ’ αποτέφρωναν και τοποθετούσαν την τέφρα του μέσα σ’ αυτά τα αγγεία, και στη συνέχεια μαζί με τα δώρα του τα έβαζαν σε μια γωνία του νεκρικού θαλάμου, για να έρθει η σειρά του επόμενου.
Δεν αποκλείεται μέσα σε αυτούς τους αμφορείς να βρίσκεται η τέφρα της ίδιας της Ωραίας Ελένης και του Μενελάου
Οι αμφορείς αυτοί σύμφωνα με την αρχαιολογική τους αποδοχή είναι γνωστοί κι ως «απιόσχημοι πιθαμφορείς», χρονολογούνται περί το 1450 π.Χ. και τους συναντάμε σε διάφορα σημαντικά ανακτορικά κέντρα, όπως Μυκήνες, Πύλο κ.ο.κ. Αυτά τα καταπληκτικά αγγεία πολυτελείας μπορεί κανείς να τα δει σήμερα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο «Αίθουσα Προϊστορικών Συλλογών», στην αριστερή πτέρυγα του αρχαιολογικού μουσείου της Σπάρτης, όπου φιλοξενούνται αρχαιολογικά ευρήματα από την Πελλάνα (βλέπε φωτογραφίες).
Στο βίντεο που ακολουθεί ο κ. Σπυρόπουλος περιγράφει τις ανορθόδοξες μεθόδους, με τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να μπαζώσουν τον Βασιλικό τάφο που βρέθηκε ακέραιος και σε άριστη κατάσταση, κάτω από 250 τόνους ακατέργαστου και βλαβερού υλικού το 2002. Δίπλα ακριβώς από τους υπόλοιπους τάφους που ο ίδιος είχε ανακαλύψει 22 χρόνια νωρίτερα.
Ο αρχαιολόγος καταγγέλλει ότι το μπάζωμα έγινε με νταμαρίσιο χαλίκι και όχι άμμο όπως προβλεπόταν. Ενώ οι υπεύθυνοι οι οποίοι είχαν αναλάβει τη δουλειά της κατάχωσης, δεν δίστασαν ακόμη και ν’ ανεβάσουν τα βαριά σκαπτικά οχήματά τους (μπουλντόζες) πάνω στον ήδη γεμάτο με ρηγματώσεις οροφή.
Κακουργηματική αυτή πράξη θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της οροφής του θολωτού θαλάμου από το υπερβολικό βάρος και την πρόκληση ανεπανόρθωτων ζημιών. Και απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο για τη μοίρα αυτού του ταλαιπωρημένου μνημείου.
Εκτός βέβαια αν τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα νομίζαμε, και έχει ήδη διευθετηθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε μεταξύ των αρχαιολόγων. ‘Ο,τι κι αν συμβεί περαιτέρω το μόνο που ζητάμε είναι μια «λακωνική» απάντηση, με ένα «ναι» ή με ένα «όχι» από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αν δηλαδή θα ξεκινήσουν πάλι οι ανασκαφές στην Αρχαία Πελλάνα.
Μολονότι σύσσωμο το υπουργείο κράτησε αρνητική στάση για το θέμα της Πελλάνας, πίσω στο 2005 ο προκάτοχός της στον υπουργικό θώκο, ο Πρωθυπουργός της Χώρας και Υπουργός Πολιτισμού συνάμα Κώστας Καραμανλής, σε ψηφοφορία που διεξήχθη στο Κ.Α.Σ., είχε ψηφίσει υπέρ των εργασιών και υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί κανονικά η ανασκαφή του μνημείου.
Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη
https://www.youtube.com/watch?v=VIV6V8-4hJs
******
Φωτογραφείο Αλέξανδρος Μπουγάδης
Βραβευμένο κατάστημα με το
Βραβείο Ικανοποίησης Πελατών Greek Awords 2021
Δημοσιογράφος – Artist Photographer
Μέλος Ομίλου UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε
Φωτογραφίες
Διαβατηρίων , Ταυτότητας , Αδειών Οδήγησης , Πιστοποιητικών κ.α
Το κατάστημα μας βρίσκετε στην Όθωνος Αμαλίας 59
(Χαμαρέτου γωνία) Σπάρτη
Τηλ. 6909031174
2731181250
ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
εκτύπωσες σε κούπα σε 5 λεπτά !!!!
*****
Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice
twitter
Instagram
youtube channel
Αριθμός Μητρώου 13668
Διαπιστευμένο ΜΜΕ από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου
Spartavoice.gr : Στην ιστοσελίδα μας παρέχεται τοποθέτηση προϊόντων από την Google , ουδεμία ευθύνη φέρουμε για την προβολή αυτών των προϊόντων