26 Νοεμβρίου 1943, ημέρα χαράς μέσα στην μαυρίλα της κατοχής για τη Σπάρτη

26 Νοεμβρίου 1943, ημέρα χαράς μέσα στην μαυρίλα της κατοχής για τη Σπάρτη. 118 κρατούμενοι, από τις γερμανικές φύλακες της Τρίπολης, επέστρεφαν στις οικογένειες τους. Από το πρωί ειχαν συγκεντρωθεί, στην πλατεία βασιλέως Γεωργίου της Σπαρτης, εκατοντάδες άνθρωποι, δεκάδες οικογένειες με χαμόγελα χαράς ζωγραφισμένα στα πρόσωπα τους. Το κρύο και το ψηλοβροχο δεν τα ένιωθαν, καθώς η καρδιά τους ήταν ζεστή και η προσμονή μεγάλη.

Λίγο μετά τις 11 φάνηκαν τα γερμανικά καμιονια. Επικράτησε αναταραχή.. Επιτέλους θα είχαν κοντά τους ξανά τους δικούς τους ανθρώπους. Η αγωνία τελείωνε. Τα καμιονια σταμάτησαν, οι μηχανές έσβησαν και όταν οι πόρτες άνοιξαν… Αγκαλιές, δάκρυα χαράς, ευτυχία. Για μία στιγμή τα μαυρα σύννεφα της κατοχής είχαν εξαφανιστεί.

118 Σπαρτιάτες είχαν ξεφύγει πλέον από τον κίνδυνο και η ζωή ήταν μπροστά τους. 4 παιδιά είχαν επιστρέψει στην αγκαλιά της μάνας τους, που φοβόταν ότι θα τα έχανε για πάντα. Ο γιατρός Χρήστος Καρβουνης και δικηγόρος Γεώργιος Γιατρακος, ήταν ξανά στις αγκαλιές των οικειων τους.

Τα Χριστούγεννα του 1943 είχαν έρθει νωρίτερα για δεκαδες οικογενειες της Σπάρτης.

Έτσι θα είχαν γίνει τα πράγματα, αν οι αντάρτες του εαμ ελας παρνωνα, είχαν εισακουσει τα παρακάλια και ενστερνιστει τον πόνο των ανθρώπων, που λίγες ημέρες νωρίτερα τους επισκέφθηκαν στο χωριό Καρυές, όπου είχαν το αρχηγείο τους και τους ζήτησαν να μην χτυπήσουν τους Γερμανούς έως ότου απελευθερωθουν, όπως ήταν κανονισμένο, οι Σπαρτιάτες κρατούμενοι. Οι ελασιτες ομως είχαν άλλους σκοπούς.. 

Στις 25 Νοεμβρίου, μια μέρα πριν την προγραμματισμενη απελευθέρωση των Σπαρτιατων, έδωσαν ένα μεγάλο χτύπημα στις δυνάμεις κατοχής. Ήταν δύο καμιονια που μετέφεραν…… Σανό..

Δύο γερμανοι έπεσαν νεκροί…

Ο σανός όμως κατάφερε να φτάσει στον προορισμό του..

Όχι βέβαια και οι 118 Σπαρτιάτες που εκτελέστηκαν το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας βυθιζοντας τη Σπαρτη στο πένθος.. Την ημέρα της εκτέλεσης, οι αντάρτες ήταν ΑΠΟΝΤΕΣ.. Η περιοχή θα τους βοηθούσε για μάχη και ίσως να μπορούσαν να σώσουν αρκετούς, αλλά ήταν ΑΠΟΝΤΕΣ..

118 Σπαρτιάτες, για 2 γερμανους που μετέφεραν…. Αχυρα.. 

118 Σπαρτιάτες, για ένα τόσο μεγάλο χτύπημα στον κατακτητή..

Μια απόφαση που μόνο οι αντάρτες του εαμ ελας θα μπορούσαν να πάρουν..

 

Άγις Φωτόπουλος γραμματέας Τ.Ο. Χρυσής Αυγής Σπάρτης

You may also like

Κοινοποίηση: