Λακωνία

Πανήγυρις Ενορίας Αγίου Δημητρίου Τσεραμιού 2017.

417{icon} {views}

 

Με ιδιαίτερη τιμή, λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια εόρτασε και πανηγύρισε και εφέτος τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου,  η Ενορία του Τσεραμιού.

Το απόγευμα της Κυριακής 22 Οκτωβρίου 2017, ετελέσθη ο Παρακλητικός Κανόνας του Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ευσταθίου, ο οποίος κηρύττοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε τόσο στο άγιο παράδειγμα που άφησε παρακαταθήκη  σε όλους εμάς ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Δημήτριος, όσο και στο χρέος που έχουμε όλοι μας απέναντι στον Θεό να ακολουθήσουμε το φρόνημα και τη ζωή των Αγίων της Εκκλησίας μας.

Την Ιερά Παράκληση τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σπάρτης και εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης Αρχιμ. Σεραφείμ Κοσμάς, ενώ στο Ιερό Αναλόγιο έψαλαν ο κ. Λάζαρος Τσορμπατζίδης, αγιογράφος και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, ο κ. Κομνηνός Δελβερούδης, καθηγητής φυσικής Αγωγής του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης και μέλος του συλλόγου «Ιεροψαλτών και Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Νομού Πιερίας – Όσιος Διονύσιος» και ο ιεροψάλτης της Ενορίας κ. Σταύρος Περγαντής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης και στο Γυμνάσιο Καστορίου.

Την παραμονή της εορτής, ετελέσθη ο πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, ενώ ανήμερα της εορτής ετελέσθη ο Όρθρος μετ’ αρτοκλασίας και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, επίσης μετά θείου κηρύγματος. Τον θείο λόγο κήρυξε το εσπέρας ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και εφημέριος Κοκκινορράχης, Πρωτ. Συμεών Παπαγεωργίου, ενώ την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο Πρωτ. Χρήστος Τσαγκαρούλης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε η ευχή επί των κολλύβων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, ενώ και εφέτος πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου, πέριξ του Ιερού Ναού.

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο τέως Δήμαρχος Μυστρά και νυν αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Δημήτριος Αποστολάκος καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Μπουγάδης.

Την πανήγυρη της Ενορίας Τσεραμιού λάμπρυναν επίσης με την όμορφη παρουσία τους, μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννου, τους οποίους συνόδευσε μαζί με τους δασκάλους και τις δασκάλες τους, ο διευθυντής του σχολείου κ. Μιχάλης Στρατηγάκης ο οποίος αξίζει τα συγχαρητήρια και τον έπαινο όλων, καθώς με ιδιαίτερη χαρά και προθυμία ανταποκρίθηκε και εφέτος στην πρόσκληση του εφημερίου του Τσεραμιού π. Παναγιώτου Λάτση να εκκλησιάσει τα παιδιά μας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Ας είναι τα έργα τόσο του διευθυντού όσο και των δασκάλων θεάρεστα, η δε πρόοδος των μαθητών τους να είναι πάντοτε άριστη, καρποφόρα και κοινωνικά εποικοδομητική.

Με το πέρας των λατρευτικών συνάξεων, τόσο κατά το εσπέρας, όσο και ανήμερα της εορτής, κληρικοί και αρχές του τόπου δεξιώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου Τσεραμιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν τη διανομή του αντιδώρου, ο εφημέριος του Τσεραμιού π. Παναγιώτης Λάτσης, ευχαρίστησε ολόθερμα και εκ βάθους καρδίας:

– τον Πανάγαθο Θεό αλλά και τον έφορο και προστάτη της Ενορίας του, τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη, προς τιμήν του οποίου τελέσθηκαν οι ιερές ακολουθίες,

– όλους τους ιερείς για την αμέριστη αγάπη τους και τη συμμετοχή τους στις λατρευτικές ακολουθίες της Ενορίας του Τσεραμιού,

– τον ιεροψάλτη του Ιερού Ναού κ. Σταύρο Περγαντή καθώς και όλους τους αγαπητούς ιεροψάλτες που λάμπρυναν με την παρουσία τους το ιερό αναλόγιο,

– τις αρχές του τόπου, τον διευθυντή, τους δασκάλους και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννου για την τιμητική παρουσία τους,

– τους επιτρόπους, τη νεωκόρισσα και τις κυρίες της Ενορίας για την αμέριστη βοήθειά τους στην ετοιμασία του Ιερού Ναού αλλά και για την ολοπρόθυμη και γεμάτη αγάπη προσφορά των χειροποίητων γλυκισμάτων,

– όσους βοήθησαν στην πώληση των λαχνών και ιδιαιτέρως όσους με πολύ αγάπη προσέφεραν τα δώρα που κληρώθηκαν,

– όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα Οκτώβριο στην Ενορία του Τσεραμιού για τον Άγιο Δημήτριο, καθώς επίσης και

– όλο το πολυπληθές εκκλησίασμα που κατέκλυσε για άλλη μια χρονιά τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τον ίδιο τον Άγιο και προστάτη της Ενορίας του Τσεραμιού.

Είθε ο Πανάγαθος Θεός, δια πρεσβειών του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, να χαρίζει εσαεί την υγεία και να προστατεύει πάντοτε τον ευσεβή και φιλακόλουθο λαό μας.

 

 

 

Διαφήμιση.

 

You may also like

Κοινοποίηση: