Επικαιρότητα.

Oι νέες ταυτότητες απειλούν τον φωτογραφικό κλάδο – Αστυνομικοί λένε σε πολίτες  να βγάζουν τις φωτογραφίες στα Α.Τ

“Μπλόκο” των φωτογράφων στις νέες ταυτότητες με προσφυγή στο ΣτΕ καθώς καταγγέλλουν πως πλήττεται η επαγγελματική τους δραστηριότητα και όλες οι επενδύσεις που είχαν κάνει το προηγούμενο διάστημα.

 

 

 

Αστυνομικοί λένε σε πολίτες  να βγάζουν τις φωτογραφίες στα Α.Τ της περιοχής τους. 

Kαταγγέλλουν ότι πελάτες τους που φωτογραφήθηκαν σε επαγγελματία φωτογράφο και πηγαίνοντας τις ανεβασμένες φωτογραφίας από το myphoto , κάποιοι αστυνομικοί σε Α.Τ ,με δικαιολογίες τις απορρίπτουν και τους βγάζουν αυτοί καινούργιες με αποτέλεσμα να δυσφημούν των επαγγελματία και να κάνουν οι ίδιοι τους φωτογράφους , κάποιοι άλλοι καταγγέλλουν ότι στο τηλεφωνικό ραντεβού τους είπαν,  ελάτε σε εμάς για τις φωτογραφίες , δεν ανέφεραν καν ότι μπορούν να πάνε και σε φωτογραφεία , οι υπάλληλοι παρότρυναν τους πολίτες να βγάλουν επί τόπου τις φωτογραφίες για τη νέα ταυτότητα. «Δε χρειάζεται να βγάλετε αλλού φωτογραφίες, εδώ θα έρθετε και θα το κάνουμε εμείς», άκουσε να αναφέρεται στο τηλέφωνο από κρατικό υπάλληλο πολίτης που ήταν σε Α.Τ. 

Το θέμα είναι αρκετά μεγάλο για την οικονομία της  χώρας διότι αν μειώνεται το εισόδημα ενός επαγγελματία φωτογράφου σιγά σιγά δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις , όπως ΕΦΚΑ , Εφορία , Λογαριασμοί διάφοροι κ.α 

Θα πρέπει ο Αστυνομικός να παραλαμβάνει και να δέχεται τις φωτογραφίες των φωτογράφων και όχι να τις απορρίπτει με φθηνές δικαιολογίες του τύπου λάθος φωτισμός.

Οι φωτογράφοι είναι κατά των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στην έκδοση Δελτίων Αστυνομικών Ταυτοτήτων Νέου Τύπου, διαδικασία που έχει ξεκίνησε ήδη.

Σύμφωνα με αυτήν δίνεται η δυνατότητα μεταξύ των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση νέας ταυτότητας να υπάρχει “φωτογραφία σε ψηφιακή μορφή, η οποία μπορεί να ληφθεί είτε απευθείας από τις Αρχές έκδοσης, είτε από έναν πιστοποιημένο φωτογράφο”.

Οι φωτογράφοι έχουν δαπανήσει πάρα πολύ μεγάλα ποσά για να αγοράσουν και να εκσυγχρονίσουν τα εκτυπωτικά μηχανήματα και τις φωτογραφικές μηχανές (φακούς φλας κτλ) ώστε να μπορούν να αποδώσουν στις ανάγκες έκδοσης φωτογραφιών ταυτοτήτων.

Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων “απαιτεί ο νομοθέτης ο αστυνομικός να γίνει φωτογράφος. Κάτι τέτοιο έρχεται σε ευθεία παρέμβαση με τα αστυνομικά του καθήκοντα επομένως δε καμία περίπτωση δεν πληρούνται οι όροι της αναλογικότητας. Παράλληλα, επιβάλλεται πια ένα κόστος 10 ευρώ ανά δελτίο.

Οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις έρχονται να πλήξουν σφόδρα το δικαίωμα των φωτογράφων στην εργασία καθώς επίσης και το δικαίωμα των φωτογράφων ως ελεύθερων επαγγελματιών καθώς το ίδιο το κράτος έρχεται να πλήξει με τον πλέον σφοδρότατο τρόπο τον ανταγωνισμό.

Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τις φωτογραφίες ταυτότητας .

Με αυτή την απόφαση, ξεκινά ένα ντόμινο που θα συμπεριλάβει μελλοντικά όλα τα κρατικά έγγραφα και έτσι με δύο λόγια αχρηστεύεται εξοπλισμός υψηλού κόστους, στον οποίον έχουμε επενδύσει. Ήδη τα συνοικιακά φωτογραφεία παραπέουν – χωρίς τα έσοδα από τα κρατικά έγγραφα, δεν θα υπάρχει νόημα να διατηρείς φυσικό κατάστημα ,  τα μαγαζιά θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

 

***

 

You may also like

Κοινοποίηση: