Αγροτικά Νέα

Xορήγηση προκαταβολής στις πυρόπληκτες αγροτικές περιοχές

Χρ. Τριαντόπουλος: Ενεργοποίηση της διαδικασίας για τη χορήγηση προκαταβολής στις πυρόπληκτες αγροτικές εκμεταλλεύσεις με ζημιές στα φυτικά μέσα παραγωγής

 

Σε συνέχεια της θέσπισης νέας διαδικασίας στήριξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στο πλαίσιο του ν. 4797/2021 για την κρατική αρωγή, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), προβαίνουν στην ενεργοποίηση του νέου καθεστώτος για την επιχορήγηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, των οποίων τα φυτικά μέσα παραγωγής -όπως δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια- υπέστησαν ζημιές από τις μεγάλες πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού. Η εν λόγω διαδικασία προβλέπει και τη χορήγηση προκαταβολής στις πυρόπληκτες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε συνέχεια σχετικής εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής υπό την προεδρία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρει σχετικά: «Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των αρμόδιων φορέων, ενεργοποιείται η καινοτόμος διαδικασία επιχορήγησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών στα φυτικά μέσα παραγωγής τους, όπως ελαιόδεντρα και αμπέλια. Οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα σημαντικό ποσοστό αυτής της επιχορήγησης ως προκαταβολή, προκειμένου να τους παρασχεθεί επαρκής οικονομική στήριξη το συντομότερο δυνατόν. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω διαδικασία θεσπίστηκε με την εισαγωγή του άρ. 12Β στον νόμο 4797/2021 για την κρατική αρωγή. Η διάταξη ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο από τη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση και την ένταση των πυρκαγιών του καλοκαιριού και τις ζημιές που προκλήθηκαν στα φυτικά μέσα παραγωγής, οι Υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδέχθηκαν την εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και με κοινή τους απόφαση, η οποία θα εκδοθεί σύντομα, θα οριστεί η χορήγηση προκαταβολής για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής στις πυρόπληκτες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στη βάση των αρχικών εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 70% της εκτιμώμενης ζημίας, συνεπώς οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα το 50% περίπου της τελικής επιχορήγησης που δικαιούνται. Έτσι, οι πληγέντες θα λάβουν προκαταβολή που ισοδυναμεί με περίπου 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές πολυετείς καλλιέργειες. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να φτάσει γρήγορα και αποτελεσματικά η βοήθεια στους πυρόπληκτους παραγωγούς».

Επισημαίνεται ότι:

  • Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η τιμή για την αρχική εκτίμηση της ζημιάς ανέρχεται στο ποσό των 144 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και στα 2/3 της τιμής αυτής για τις λοιπές πολυετείς καλλιέργειες.
  • Η προκαταβολή της επιχορήγησης θα υπολογιστεί στη βάση των διαθέσιμων στοιχείων του ΕΛΓΑ και της ως άνω αρχικής εκτίμησης, ενώ θα εξειδικευτεί ανά αγροτική εκμετάλλευση με βάση τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ).
  • Δικαιούχοι σε αυτή τη φάση είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ και έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ. Σε επόμενη φάση θα ενεργοποιηθεί και η σχετική διαδικασία για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι, όμως, πληρούν τις εν λόγω προϋποθέσεις.
  • Η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών και η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων διενεργείται από τον ΕΛΓΑ.
  • Η προκαταβολή της επιχορήγησης θα συνυπολογίσει και την πρώτη αρωγή που χορηγήθηκε προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέσω του arogi.gov.gr.
  • Για κάθε διευκρίνιση, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να απευθυνθούν στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.

Σε επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει η τελική εκτίμηση των ζημιών, εξειδικευμένη ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάσει αυτοψιών και εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και βάσει τελικής τιμής εκτίμησης, ανά είδος πολυετούς καλλιέργειας και σοβαρότητας της ζημιάς. Στη βάση της τελικής αυτής εκτίμησης, θα καθοριστεί και η τελική επιχορήγηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων για τις ζημιές στα φυτικά μέσα παραγωγής, στην οποία θα συνυπολογιστεί και η χορηγούμενη προκαταβολή.

Χρήστος Τσαπακίδης

Γραφείο Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό

 

 

 

Alexandros Bougadis
Artist  Photographer
Μέλος του Ομίλου UNESCO Τεχνών , Λόγου & Επιστημών Ελλάδος

 

Εκτυπώσεις Φωτογραφιών – Φωτογραφίες Ταυτοτήτων , Αδειών Οδήγησης λοιπών δημοσίων δελτίων –
Φωτογράφηση Γάμου – Φωτογράφηση Βάπτισης – Φωτογραφήσεις για πορτρέτα – Αεροφωτογράφιση Drones – Αεροβιντεοσκόπηση Drones- Βιντεοσκόπηση Γάμου-Βάπτισης – Φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση γενεθλίων-events κ.λπ.

Το κατάστημα μας βρίσκετε στην Όθωνος & Αμαλίας 59 (Χαμερέτου γωνία) Σπάρτη 

Τηλ. 6909031174

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
twitter
Instagram 
youtube channel

Spartavoice.gr : Στην ιστοσελίδα μας παρέχεται τοποθέτηση προϊόντων από την Google , ουδεμία ευθύνη φέρουμε για την προβολή αυτών των προϊόντων 

 

You may also like

Κοινοποίηση: