Λακωνία

Επίσκεψη Του Γυμνασίου Αγιάσου Λέσβου Στην Ιερά Μητρόπολή Μονεμβασίας &Σπάρτης

 

Τη Λακωνία επισκέπτονται αυτό το διάστημα μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Ημερήσιου Γυμνασίου Αγιάσου Λέσβου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής επικεντρωμένης στην εκκλησιαστική ιστορία και παράδοση.

Το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου 2024, τα παιδιά συνοδευόμενα από τους εκπαιδευτικούς τους, κα Ευαγγελία  Καρακατσάνη, θεολόγο, κ. Δημήτριο Τζανή, καθηγητή φυσικής αγωγής και κα Βάγια Μπόντη, φιλόλογο, βρέθηκαν στο Επισκοπείο, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Αιδ. Πρωτ. Συμεών Παπαγεωργίου, ο οποίος κατάγεται επίσης από την Αγιάσο.  

Αρχικά, ο π. Συμεών, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε καθηγητές και παιδιά για την επίσκεψή τους επισημαίνοντας παράλληλα την σπουδαιότητα τέτοιων εκπαιδευτικών εκδρομών.

Παίρνοντας τον λόγο ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, καλωσόρισε τους εκδρομείς τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι υπερήφανοι που ζουν σε μία ακριτική περιοχή της Πατρίδας μας. Ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι για να έχουμε λαμπρό μέλλον σαν Έθνος θα πρέπει να κλείσουμε στις καρδιές μας Χριστό και Ελλάδα, ενώ προέτρεψε τα παιδιά να αναζητούν τις κορυφές, να θέτουν υψηλούς και ενάρετους στόχους, να στέκονται όρθιοι απέναντι στις προκλήσεις των καιρών και να αντιμάχονται την αλλοτρίωση που επιχειρείται με ποικίλους τρόπους.  

Από την πλευρά της νησιωτικής μαθητικής αποστολής, μίλησε η κα Καρακατσάνη, η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την θερμή υποδοχή, ενώ διατράνωσε την βεβαιότητά της ότι η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή θα αποτελέσει μοναδική εμπειρία, με πολύτιμα πνευματικά μηνύματα, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους συνοδούς. Παράλληλα, εκ μέρους των εκδρομέων, πρόσφερε στον Σεβασμιώτατο ένα συμβολικό δώρο από το πανέμορφο νησί της Λέσβου.

Η όμορφη συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας να μοιράζει αναμνηστικά δώρα σε παιδιά και καθηγητές ευχόμενος καλή Ανάσταση, υγεία και κατά Θεόν προκοπή!

Στη συνέχεια τα παιδιά επισκέφθηκαν το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, όπου ξεναγήθηκαν από τον Επιμελητή του κ. Δημήτριο Μπαγιώκο, γνωρίζοντας πτυχές της τοπικής Εκκλησιαστικής ιστορίας, αλλά και συμβολισμούς της Ορθοδοξίας.  Επίσης, τα παιδιά ενημερώθηκαν για την λειτουργία της Εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης από τον Επιμελητή της κ. Βασίλειο Κουδούνη, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκαν και τον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας.

Στα αξιοσημείωτα ήταν η συμμετοχή κάποιων παιδιών, μαζί με την εκπαιδευτικό τους κα Καρακατσάνη, στην ραδιοφωνική εκπομπή του π. Συμεών Παπαγεωργίου, στον Σταθμό της τοπικής μας Εκκλησίας, στην οποία ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια της Λέσβου και ιστορικά στοιχεία του νησιού. Επίσης, στην εκπομπή συμμετείχε η εκπαιδευτικός, κα Ελένη Παπαδόγιαννη, η  οποία είναι υπεύθυνη του Πανελλήνιου εγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με τίτλο: «Στον καιρό της Τουρκοκρατίας: Μεταβυζαντινά Μοναστήρια – Κρυφό Σχολειό -Νεομάρτυρες», που διενεργείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

Αμέσως μετά, παιδιά και εκπαιδευτικοί, έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις, αναχώρησαν για την καστροπολιτεία του Μυστρά, όπου ξεναγήθηκαν  από την κα Ελένη Παπαδόγιαννη στα σημαντικότερα βυζαντινά εκκλησιαστικά μνημεία, εκφράζοντας τον απόλυτο θαυμασμό τους!
Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης

 

*****

You may also like

Κοινοποίηση: